Днес в семейната ферма на Владимир Вологжанин в Гуревски район постоянно се чува звънец. Това са клиенти, които поръчват ягоди, отглеждани в специализираното му стопанство. Някои си поръчват по килограм, а други по десетина бройки, съобщава strana39.ru.

Всяка година консумацията на горски плодове в света расте с 15%

В стопанството на Вологжанин ягоди се берат само при постъпила заявка от клиент. Те се събират час преди пристигането му. Така вкусът им е най-добър.

Ягодовата ферма изглежда като отдавна работещо предприятие. Купувачи не се търсят, те сами идват, за да си вземат ягоди. Фермата обаче е само на четири години. За краткото време, откакто съществува, стопаните са изградили три огромни оранжерии. На ден от 9000 храсти с ягоди те събират от 50 до 100 кг плод.



Преди четири години Владимир Вологжанин получава безвъзмезден грант от областното правителство като начинаещ фермер. Сумата е в размер на 1,1 млн. рубли, които той влага за изграждането на оранжерия и закупуването на посадъчен материал в Беларус.

Бизнесът с ягоди се превръща в семеен. Три поколения се трудят рамо до рамо. Само най-малкия внук на половин година не взима участие.

Семейството не използва химикали. Като подобрители на почвата използват тор и пепел. Вредните насекоми се отстраняват на ръка. Поради това Вологжанин не изпитва тревоги, когато вижда внуците си да ядат плодове директно от храста.

Ние също правим така. Ягодите ни са чисти. Целият храст лежи върху слама. Продукцията ни е екологично чиста, споделя фермерът.



Бизнесът с ягоди, въпреки наличието на оранжерии, не е целогодишен. Някои ягоди престават да дават плод, други периодично трябва да бъдат зарязвани и засаждани в оранжерии отново. Това е огромен обем работа, който не носи големи доходи. Поради това някои членове на семейството, освен във фермата, работят и на други места, допълва Вологжанин.

По-голямата му дъщеря, 34-годишната Анна, споделя, че когато не е сезонът на ягодите, семейството се препитава на бартер. Например носят им въглища, а след това разплащането е с ягоди при следващата реколта.