Опустошителните наводнения в южната и западната част на Германия мобилизираха и фермерите. Те се включиха в акциите по разчистване с трактори, ремаркета и друга селскостопанска техника.

И на вас ли ви "отрязаха главите" по 4.1.2?

Самите фермери обаче също се нуждаят от помощ. Водният поток помете много стопански постройки и машини, обработваеми площи и пасища, цели стада животни се удавиха. Унищожена беше зърнена реколта, както и съоръжения на винарни и лозарски кооперации.

Земеделският министър Юлия Кльокнер обеща спешна държавна подкрепа за пострадалите земеделски производители. В писмо до финансовия министър Олаф Шолц тя апелира за това, че незабавната федерална програма трябва да вземе предвид и земеделието. Кабинетът планира да приеме пакет за помощ за пострадалите в сряда.

Според Кльокнер точната информация за засегнатите ферми и площи ще бъде възможна едва след като наводненията бъдат овладени, съобщава Agrarheute.

Сред самите фермери също цари солидарност. Създадени са няколко дигитални платформи, които да координират хората, които имат нужда или предлагат помощ. Приемат се дарения под формата на фураж или настаняване на селскостопански животни. Фондът за помощ в селските райони приема дарения под надслов „Катастрофа от проливен дъжд“.