Познават ли земеделските производители една различна култура – тритикале? Този въпрос отправихме към Добруджанския земеделски институт. Оказва се, че това е хибрид между пшеница и ръж, подходящ за бедни почви, полупланински райони, за отглеждане с минимални разходи.

Вижте индикативния график за Кампания 2021

Според направлението, в което е селектирано тритикалето, то се отличава със зърно с високо качество и се използва за редица диетични хлебни изделия. Тритикалето съдържа незаменимата аминокиселина лизин и по-малко въглехидрати в сравнение с обикновената пшеница. Това го прави изключително важно за приготвяне на различни видове здравословни храни. 

През последните 6-7 години много фермери се спират на тази уникална култура, тъй като при подкосяване дава много добър и кчествен сенаж или сено за животните, обобщи проф.Иван Киряков.

Положителните качества на житната култура в направленията, в които е селектирана, могат да го превърнат в атрактивна и полезна култура в полетата на земеделците. „Тритикалето изисква малко подхранване, не се влияе от сушата, издържа на болести и неприятели. Затова е подходящо и за биологично земеделие. Например през тежката 2020 г. то не мръдна при засушаването“, допълни още ученият.

Проф. Киряков уточни, че в Добруджанския институт са започнали да си изхранват стадото от черно-шарено говедо със зърно от тритикале. На този етап културата се сее повече в Южна България. Там дори се отглежда за биогаз.

„Тази година за първи път пускаме линия, предназначена за сено и сенаж, която дава много добри резултати при подкосяване“, припомни проф.Киряков. Той заяви, че Институтът има готовност да изкара поне 10 сорта, но на този етап има само 4 в семепроизводство и 2 подадени за одобрение в ИАСАС.