Асоциация за развъждане на месодайни говеда Херефорд, Абърдийн Ангус, Симентал и Галоуей беше учредена преди дни в Сливен.
 
На събранието участваха близо 50 фермери от цялата страна отглеждащи около 4000 животни от месодайните породи - повечето млади хора, но с достатъчен опит както в отглеждането, така и с търговията на животни, уточни Михаил Михайлов, изпълнителен директор на Съюза на говедовъдите в България.
 
За председател на асоциацията беше избран Иван Генчев от Сливен – завършил хранително вкусова промишленост, но минал през фермата на млечното говедовъдство, а сега семейството му отглежда и над 200 месодайни говеда.
 
В Управителния съвет влезе по един представител от всеки регион на страна, където се отглеждат животни от тези породи – Жеко Николов от Бургас, Митко Димитров от Ямбол, Айше Мурат от Якоруда, Валентин Марков от Русе, Митко Петров от Лесидрен, Николай Костадинов от с. Искра, Първомайско, Мехмед Бесоолу от Павел баня, Манол Атанасов от Клисура.
 
Предстои регистрирането на асоциацията в съда и защита на развъдната програма в МЗХ. Целите на асоциацията са първоначално да се регистрират стадата, да се създаде хард бук, да изпълняват Наредбите относно развъждането и контролирането на животните. Към това може да се добави осигуряване на най-добри мъжки и женски разплодни животни. Схемата ще продължи в активно участие в работата по законодателството и наредбите свързани с месодайното говедовъдство и накрая търговията с месодайни животни да бъде в полза на фермерите.
 
Всъщност много присъстващите оценяватт, че един от факторите за развитие е селекцията, посочи Михаил Михайлов. Димитър Димитров от Асеновград сподели, че вече е махнал биците от стадото и ще започне осеменяване с най-добрите месодайни бици които се предлагат на нашия пазар. Жеко Николов от Бургас още през месец септември сами да организират изложение само по месодайно говедовъдство. 
 
 
© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!