Фермери с орязани суми по обвързаната подкрепа за зеленчуци се свързаха с Агри.БГ, защото не могат да получат информация по каква причина са липсващите суми, ще има ли доплащане или са „глоба“ за нещо.

Публикуван е окончателният слой „Площи, допустими за подпомагане” за Кампания 2020

Заедно с мартениците на първи март земеделските производители се окичиха и с дълго чаканите субсидии, обвързани с производството. Но не всички. Фермери сигнализираха за липсващи хиляди левове от полагащите им се плащания. 

Междувременно Агри.БГ установи, че има несъответствие между изплатените и обявените в бюджетната рамка суми при някои култури. Отговорът от ДФ „Земеделие“ е, че проверките продължават, а срокът за извършване на плащанията по Кампания 2020 е до края на юни.

"Това обаче не отговаря на нашите въпроси – дали ще ни доплатят сумите, които липсват, или ги няма по друга причина", заявява родна зеленчукопроизводителка и пояснява:

В СЕУ нямам никакво известие, нито пояснение, просто пише минус 3000 лв. И това е в моя случай. Сумите са различни при всеки колега.

По думите ѝ повече възмущение предизвиква информационното затъмнение и невъзможността да се свържат с институциите, отколкото липсващите пари по сметката ѝ.

„Звъним в областната служба по земеделие. Един ни казва, че сигурно ще ни ги платят, друг – не знае, после изобщо не ни вдигат. Дни наред не можем да се свържем с ДФЗ... Можеше поне в СЕУ да има един ред обосновка, да знае човек, да чака ли нещо, сбъркал ли е някъде или да си търси правата“, споделя отчаяно фермерката.

Тя признава, че преди години също е имала неизплатена сума, но тогава е било заради регистрирано нарушение при проверка – инспекторите отчели, че даден парцел не е поддържан в добро състояние. За настоящия отчетен период обаче не е получила никакви забележки при проверките, твърди, че всичко ѝ е изрядно, но въпреки това не е получила обвързаната си подкрепа в пълен размер.

От Фонда обърнаха внимание и за определеното от ЕК намаление по механизма за финансова дисциплина, което за Кампания 2020 е 2,9%. Първите плащания, върху които е наложена корекцията на субсидиите, са осемте схеми за обвързано подпомагане в сектор "Животновъдство", обясниха от ведомството.

Явно е, че въпросите на земеделците не получават отговор на 100%, а и всеки случай е частен. По-скоро недоволството е не в стил „къде са ми парите“, а „по каква причина липсват“ и възможно ли е в СЕУ, където би следвало да има информация за това, тя да се появи.