Банки вече завеждат дела за конфискуване на имущество на земеделски производители с кредити по САПАРД заради неспазени срокове по договори, съобщи пред Агенция “Фокус” председателят на Асоциация на земеделските производители в България Ивайло Тодоров. Неприятната ситуация е вследствие на голямото забавяне на разплащанията на последните проекти на предприсъединителната програма от агенция САПАРД в Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ), която дълго остана без ръководител, след като Константин Паликарски подаде оставка.

 

Без да получат средствата по проектите си, земеделски производители не могат да се разплатят с банките, повечето от които разсрочиха кредитите им преди месеци. Притиснати заради финансовата криза обаче някои банки вече обявяват кредите на изискуеми по съдебен ред, посочи Тодоров. По думите му в асоциацията вече са идвали няколко земеделски производители, които са търсили правна помощ от юристите там. “Много дълго време банките проявяваха разбиране, но кризата ги притисна и не искат повече да разсрочват кредитите. Субсидиите, които очакват хората, ще им покрие половината, а в някои случаи, само част от кредита, който са взели, за да изпълнят съответния проект. Субсидиите от агенция САПАРД се забавиха много дълго – в някои случаи над шест месеца просрочване, което е фатално за редица земеделски производители”, обясни председателят на асоциацията. В тази ситуация вероятно потърпевшите фермерите ще заведат дела срещу ДФЗ, заради който търпят загуби, смята Тодоров.

 

Повече от два месеца агенция САПАРД остана без ръководител, който да разписва заявки за плащане на проверени проекти по програмата. Според Ивайло Тодоров предходният директор на САПАРД Константин Паликарски само е влошил, вместо да подобри работата по приключването и плащането на проектите. Вече месеци наред не могат да бъдат разплатени последните проекти по САПАРД заради съмненията, че почти във всеки има злоупотреби със свързани лица. Оставащите за разплащане проекти, свързани със закупуването не техника, са само 25, каза Тодоров. Заради натрупаните съмнения при тях обаче са били блокирани разплащанията по всички останали.

 

“Откакто е спряно плащането по програмата от лятото на 2008 г. имаше 150 земеделски проекта за плащане, а сега има 142, т.е. за осем месеца за обработени само осем проекта”, каза той. Освен тези проекти, остават за плащане други 160 за развитие и диверсификацията на дейностите в селските райони. На сайта на ДФЗ вчера беше качен списък с последните 560 проекта от САПАРД, от който трябваше да стане ясно кога откончателно те ще бъдат платени.