„Продавам разработена животновъдна ферма – 1-ва категория“. Все по-често срещани са обявите  за селскостопански имоти с това съдържание, публикувани в специализирани интернет сайтове и Агенции за недвижими имоти, показва репортерска проверка на Фермер.БГ.
 
Притиснати от банки, ниски субсидии, ниски изкупни цени на месо и мляко, а през последните месеци и тежки икономически загуби от болестта Син език, все повече фермери предпочитат да продадат вече разработени стопанства и да вложат средствата в друг бизнес – различен от животновъдството, или дори да емигрират в чужбина.
 
Сред обявите за продажаба на животновъдни стопанства са: действаща кравеферма, първа категория в регион Бургас, която отговаря на всички изисквания с капацитет 100 крави. Закрита площ 700кв.м., бетонирана площадка за разходка 700 кв.м.,дворно място 3000 кв.м., бетонирана площадка за тор 3000 кв.м. Трифазен ток-35кв, достъп по асфалтиран път на 11 км от гр.Карнобат, доилен кът с автофиксатори за 10 крави и централен млекопровод, пункт за мляко, 2 бр. тоалетни и бани, битова стая с кухненски кът. В момента има 10 бр. дойни крави и груб фураж за цяла година, млечна квота 130 тона (от които 70 тона за директни продажби). 
 
Край Варна се продава работеща ферма с 20 дойни крави, вана за мляко 1000л, агрегат 50 куб., два броя доилни апарати, 1400 бали люцерна, 1200 бали слама , 400 бали сено. 
 
Продава се също ферма за 50 броя животни с къща във врачанското село Ботево.
 
В регион Стара Загора се продава птицевъдна ферма с площ 3.6 дка, намираща се в с. Ягода.
 
Фермата се състои от 2 помещения по 550 м2 /общо 1.1дка/ застроена площ, оборудвани с автоматизирани поилки и линия за движение на товарна платформа за фураж. Към 2-те помещения има складове за зърно с подвижен покрив, предвиден за по-лесно разтоварване. Във фермата е изграден сеновал с височина 5 м. и площ от 500м2 и допълнително 5 бокса с опция за отглеждане на по-едри животни. През парцела минава малка река, от която може да се взема вода за битови цели, а освен нея има и сонда захранваща 2те помещения с вода. В единия край на имота има склад-фургон и обзаведена битова сграда с 2 стаи и бокс, която е за персонала обслужващ фермата. 
 
Брокери коментират пред Фермер.БГ, че през последните месеци действително има тенденция на увеличаване на офертите за продажба на разработени животновъдни ферми. 
 
Тези и още селксостопански обяви можете да намерите в Агроборсата на Фермер.БГ!
 
 
© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!