Дни след като директорът на Дирекция „Противодействие на измамите” Димитър Димитров беше освободен от длъжност, читатели на Агри.БГ разказаха как всъщност звеното е действало. 

И на вас ли ви отрязаха главите" по подмярка 4.1.2?

Според съобщението на ДФЗ от 16 юли дирекцията е била "бухалка" на Фонда срещу бенефициенти (земеделски производители и общини) по различни мерки, както и срещу служители.

“Пускат ти измислен сигнал. Дирекцията ти спира плащанията до приключване на проверката, която те уж започват. По инструкция проверката трябва да приключи за 80 дни, но тя не свършва в този срок и всеки проверяван започва да търси правилния човек, който да има контакт с конкретния бенефициент. Определят му “миза” и след като я плати, му приключват проверката и стопанинът може да си получи плащанията. Този “механизъм” се задейства и ако трябва да “превъзпитат” някого. Спират му субсидиите, за да се сети къде и с какво е сбъркал”, разказват пред Агри.БГ стопани. 

Един от потърпевшите е Симеон Караколев - съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).

“Аз бях в подобна ситуация от началото на годината. Обясниха ми, че някой е подал сигнал срещу мен в дирекция „Противодействие на измамите” и плащанията ми са спрени. До 30 юни нямаше никаква яснота какво казва проверката и защо не съм си получил плащанията. Това, което до последно ми казваха по случая, е, че имат много работа и са ми забутали документите някъде. Реално ми изплатиха подпомагането в последния възможен момент - 30 юни”, обяснява Караколев.

Някои от фермерите обаче са намерили решение за справяне с този “проблем”. Запознати обясняват, че решението е в порядъка на от 2 000 до 10 000 лв. в зависимост от сумата, която имаш да получаваш. Срещу съответната сума проверката приключва бързо и бенефициентът си получава субсидията.

“Идеята е да те бавят до последно. Чувал съм от много други стопани за подобни случаи. В тази връзка приветствам усилията на новия изпълнителен директор на ДФЗ за справяне с тези порочни практики. Трябва обаче проблемът да се изчисти до основни”, коментира, от своя страна, Симеон Караколев.

И други стопани се свързаха с нас с подобна информация. Един от тях разказва, че преди време недоброжелатели подават сигнали срещу него и затова от години не е получавал никакви плащания. От дирекцията пък не му дават обяснение какъв е казусът и какво показват проверките.

Агри.БГ продължава да следи темата. От ДФЗ апелираха към всички потърпевши да подават сигнали към Фонда на тел. 0700 106 16 и e-mail: [email protected]