Италиански учени от Политехническия институт в Бари намериха полезно приложение на отпадните продукти от земеделската дейност. Сега те могат да бъдат ценна суровина за производството на строителни материали, пише “Европульс”.

Млади пчелари форсират развитието на пило

Учените са установили, че най-подходящи за целта са сеното, сламата и листата от маслинови дървета. След пресоване при определена температура и натиск се получават панели, които може да се използват за строителството на домове. Плоскостите са едновременно топлоизолиращи и звукозаглушаващи.

За да стимулират местните фермери, властите в Италия планират да проведат обучителни семинари и да им окажат техническа помощ за организирането на верига на доставките. Освен това ще бъдат заделени средства за финансов стимул.

За момента проектът е получил подкрепа от Европейския съюз в размер на над 700 000 евро в рамките на програма за сътрудничество с Албания и Черна гора.

Италия не е единствената страна, където се работи активно върху оползотворяването на земеделските отпадъци с цел използването им в строителството. В Нидерландия започнаха да разработват технология за изработка на изолационни материали от овча вълна. Планира се тя да бъде използвана в жилищни сгради.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Фермери, вижте как да станете добри бизнесмени

Двама фермери инвестираха 2000 лв. и прибраха 20 000 лв. печалба

Дамите в селското стопанство: Маргарет Фарели