Животновъди от различни части на страната продължават да подават сигнали в редакцията на Фермер.БГ, че все още не са им преведени национални доплащания за животни без да получат обоснован отговор или въобще някакъв отговор от отговорните институции. Един от фермерите, неполучили национална субсидия е Ангел Ангелов от Първомай.

Ангел отглежда черно-шарени крави във ферма от първа категория – до преди дни е имал 21 животни, но бил принуден да продаде част от тях, за да внесе вноските по кредитите, да плати сметки, да плати на работници, да купи фуражи и т.н. В момента има 17 крави. Цялото семейство работи във фермата. Вече започнахме да разпродаваме животни. Притиснати сме от банките, които вече изпратиха и съдебни изпълнители – просто ситуацията е много тежка, обяснява той.

Отчаяни сме, наистина, защото сме вложили много средства – около 50-60 хил. лв в създаването на фермата и превеждането и според европейските изисквания, а в момента национални субсидии не получаваме. Вместо да се развиваме, ние вървим назад, коментира Ангел. Той разчита на субсидии само за животните, защото не е успял да регистрира обработваемите земи. В същото време е притеснен, че за да продължи с погасяването на кредитите, трябва да започне да продава трактори, инвентар и т.н.

Наложи са да прекъснем разговора с Ангел за кратко, тъй като получи обаждане от банката във връзка с вноските за кредита му.

Има ме в списъка на получателите по схемите за национални доплащания за животни, които Държавен фонд „Земеделие” публикува. Там съм посочен с осем животни, за които сумата е 1893 лв, но още не съм получил нищо, обясни животновъдът. Той не знае на каква база е изчислена тази сума. Кандидатствал е за 21 животни, за които е очаквал сега да получи национални доплащания. Категоричен е, че няма глоби за застъпвания на парцели за минали години и т.н., и все пак все още средства няма.

Ходихме, питахме – навсякъде гледат да се отърват от нас – от Разплащателната агенция ни пращат в ДВСК, от ДВСК се оправдават с Разплащателната агенция, обяснява Ангелов. В безизходица съм, наистина не знам какво да правя оттук насетне. И не съм само аз – много колеги са на същото дередже. Жалкото е, че нямаме държава, която да ни помогне, коментира фермерът.

Подобно на други животновъди, Ангел Ангелов изразява съмненията си, че умишлено се цели унищожаване на животновъдния сектор в страната ни. На въпрос защо смята така, той отговори: Един кг сухо мляко в България пристига на цена от 0,20 лв с ДДС. 1 кг се разтваря с 10 л. вода и се получава 10 л. прясно мляко. В магазина цената му е поне 1,50 лв, което означава 15 лв. От 1 кг сухо мляко се правят две и половина кофички кисело мляко – в случая 25 кофички по 0,80 лв... какво да говорим повече???”, коментира Ангелов.

Проект по Програмата за развитие на селските райони фермерът не е правил, защото: „не искам да се занимавам с бюрокрацията на нашата държава”.

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!