Изключително остра ескалация на напрежението сред животновъди се случва в момента в Старозагорско. Млекопроизводители се срещат на групички и коментират новината, че БАБХ започва проверки за качеството на млякото във фермите.

 

Репортер на Фермер.БГ опита да разговаря с животновъдите, но те отказват да дават интервюта пред камера, тъй като се опасяват от ответна реакция на властите. "Колегите им казаха истината в очите - за контрабандата, за далаверите с ДДС, с документи, с мляко и палмови мазнини по митниците, за бездействието на службите и БАБХ, и те сега - пускат проверки срещу нас самите и ни заставят до стената. Това е скандално! Не сме допускали, че държавата в лицето на органът, който трябва да ни защитава ще ни извива ръцете", коментира един от фермерите по време на импровизирана среща на летището в Стара Загора, където се провежда изложението БАТА Агро 2016.

 

[news]

"Разчитаме на министър Танева да информира Бойко за ситуацията, защото положението вече е критично. Ние сериозно се съмняваме той да е информиран, на него му казват само колко много субсидии вземаме, но не и за убийствения внос на млечни боклуци. Танева е първия свестен министър, да покаже, че е човек!", добави друг фермер. 

 

Според животновъдите изявлението на БАБХ, че започва проверки в животновъдните ферми е вид саморазправа с "недоволните", които организираха пресконференция преди няколко дни в Стара Загора и поискаха провокативно "министър Танева да разпусне агенцията по храните."

 

Фермерите добавят, че при такова остро нагнетяване на напрежението от страна на БАБХ, ситуацията с предвидения протест пред Министерски съвет може да ескалира много тежко. "Звънят ни колеги от цялата страна, вместо да проверяват каналите по контрабандата, те тръгват срещу нас - фермерите, да проверяват нас, уж заради европейската комисия. Този път вече, няма да търпим. В София ще стане страшно!", заканват се животновъди по време на изложението в Стара Загора.

 

Според животновъдите емоционалната реакция на БАБХ да започне проверки на фермерите за качеството на млякото, може да доведе до сериозна ескалация на напрежението, протести и риск за стабилността на Правителството.

 

"Министърката ни поуспокои вчера, показа да стане ясно, че разбира проблема, каза да изчакаме като се върне от Брюксел, дали ще има субсидия за литър мляко, даже с колегите си говорихме, че тя е поставена между чука и наковалнята - от една страна са големите преработватели, знаете, че Тирбул в Сливен са и приятели, за Зоров също говорят, от другата стране сме животновъдите с нашите проблеми, тя наистина е първия министър който показва , че го е грижа за сектора, а сега - изненада - тръгват проверки от БАБХ!", сподели друг фермер, остро раздразнен от днешната новина.

 

Част от фермерите, които се събират в дъждовното време на групички под една от шатрите за хранене по време на изложението, заявиха, че отговорност на държавата в лицето на МЗХ и другите компетентни органи е да защити българското производство и родната икономика. "Друг е въпросът дали искат да ни принудят да фалираме и да останат само големите, с които по-лесно могат да работят. Да видим тогава няма ли да стане война по селата...?", добави друг животновъд, навел поглед и криещ се от камерата на нашия репортер. "Не ни снимайте, че тези дето ги снимахте, сега 3 месеца ще ги е***т здраво по фермите...", без да е пестелив в думите си заяви той. Друг пък допусна, че събирането на животновъди с известни имена и представляващи браншови организации от сектора преди 2 дни било режисирано с цел да се парира друг по-голям назряващ протест.

 

Всички обаче бяха категорични, че министър Десислава Танева трябва да инициира спешна среща с Премиера Бойко Борисов, на която да му бъде разяснена в детайли ситуацията с кризата в млечния сектор и компетентните органи реално да си свършат работата, а не да "атакуват жертвите на кризата."