Животновъди от цяла България се събраха на работна среща днес заради кризата с рекордно ниските цени на млякото през последните месеци. Те обявиха категорично, че работят на загуба, тъй като изкупните цени са с около 35% по-ниски от себестойността на продукцията.

 

Фермерите констатираха че наистина в сектора са влезли значителни суми като субсидии, но те са категорични, че тези пари не остават в тях, а се връщат обратно във веригата - към прекупвчи, мандри, комисионери и т.н. Според млекопроизводителите основният проблем е в контрабандата на мляко и млечни сурогати, за което държавата в лицето на отговорните институции бездейства.

 

Фермерите заявиха, че според тях Премиера Бойко Борисов е дезинформиран по темата и поради този факт, властите бездействат. Това може да доведе до сериозна ескалация на социалното напрежение, категорични са животновъдите, които обявиха дата за национална стачка.

 

За момента се очертава да оцелеят само ферми, които имат зад гърба си мандри, заяви животновъдът Танчо Колев по време на откриването на срещата. "На днешното събиране ако щете, трябва крайни мерки да се вземат, каквото решите всички тук на събранието това ще бъдат мерките, но е важно да се каже, че тук имаме колега - Мишо Тачев от Нова Загора, който вече седмица подарява млякото на обществеността.", заяви Колев и добави:

 

"Агенцията по храните, в момента нейната работа е нула! ДАНС - нула! Прокуратура - нула! Защото всичко това, което в момента се касае е от националната сигурност на страната. Ако на някой не му е ясно, влиза продукция - полуготова от Европа със сертификат "произведено в Европа", никой не я изследва, на цена 2,60 лв,, която след като се спари и и се сложат прахове ( бел.ред: химически) за да стане жълта, и след 24 часа я духнат вентилаторите, се вакуумира...и утре излиза на магазина на цена 6 лв. във веригите. Така, че няма начин нашата цена да стане по-висока", обясни Танчо Колев. Фермерите акцентираха и на опасността от консумацията на тези продукти и дадоха пример с високата смъртност на населението в България, което се храни с "боклуци от Европа".

 

Фермерите са категорични, че службите трябва да разследват вноса на палмово масло, а НАП да наложи допълнително данъчно облагане върху опасните примеси, които се ползват от млекопреработвателите.

 

Фермерите обясниха и колко милиони от ДДС губи държавата ежемесечно заради контрабандата, която минава през митниците.