Фермери от Германия, притеснени от това какво ще последва след излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС), призоваха общността да сключи приемлива сделка за търговията с Лондон в бъдеще. Според тях, по този начин, ще се избегнат значителни загуби, пише вестник Таймс.

Субсидии покриват почти цялата сума за селскостопански дронове в Китай


Асоциацията на германските фермери съобщи, че салдото в търговията с храни и селскостопанска продукция с Великобритания може да се свие наполовина, ако до края на 2020 г., не бъде подписано никакво споразумение. Те добавиха, че на масата са заложени печалбите на местните фермери, които при недобро стечение на обстоятелствата, ще станат жертва на въвеждането на мита и допълнителните административни процедури.


Данните сочат, че износът на храни и селскостопанска продукция от Германия за Великобритания е на стойност 4,5 млрд. евро годишно, докато вносът достига едва 1,3 млрд. евро. Всяка година Германия доставя във Великобритания зърнени култури на стойност 620 млн. евро, тестени изделия за 370 млн. евро и бира за 35 млн. евро.

Вицепрезидентът на Асоциацията на фермерите в Германия, Валтер Хайдъл заяви, че напускането на Великобритания „затруднява търговията и налага допълнителни разходи”. Той е категоричен, че вариантът за раздяла без споразумение е еднакво лош както за местните потребители, така и за германските фермери.


 „Всички ще губим време и пари. Трябва да гарантираме, че последиците за британските потребители и германското селско стопанство ще бъдат смекчени с подписването на търговско споразумение”, посочва той пред Таймс.