Кандидатите по Схемата за специално плащане за културата памук трябва до 1 декември 2019 г. да представят в съответната областна дирекция на Държавен фонд „Земеделие“- Разплащателна агенция сключен договор за изкупуване на произведената от тях продукция от културата памук.

Има ли данъчен рай за селското стопанство?

В случай, че бенефициентите са производители и преработватели едновременно, могат да предоставят и складови разписки. 

Кандидатите за получаване на подпомагане по схемата за млади земеделски стопани, които кандидатстват за първи път по схемата или имат промяна на обстоятелствата, предоставят до 1 декември 2019 г. в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“- РА документи за придобити професионални умения и познания, като задължително условие по схемата. 

За да получат специално плащане за памук, земеделските стопани трябва да отговарят на няколко условия - да имат площи, засети с памук, като минималната гъстота на посевите трябва да бъде не по-малко от 8 000 броя/декар.

Заедно с това, те трябва да докажат със сертификат или друг документ, че използваните сортове са вписани в Сортовата листа на България за съответната година или в Европейския каталог на полските култури. Поставено е също условие памукът да е произведен на територията на страната, а стопанинът да има сключен договор за изкупуване на произведената от тях продукция. Когато производителят е също и преработвател, той може да предостави и складови разписки.

По данни на бившия земеделски министър Румен Порожанов към началото на 2019 г. - за три години производителите на памук у нас са получили над 13 млн. лв. директни плащания по схемата за специално подпомагане за тази култура. Освен суми по специалното плащане за памука, земеделците, отглеждащи тази култура могат да кандидатстват и по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП).