Животновъди във всички засегнати от заболяването Син език области на страната пресмятат загубите в стадата си. От БАБХ припомнят, че обезщетения ще получат само фермерите, които докажат с документи броят на умрелите в стадата им животни.

 

Животновъди заявиха пред репортер на Фермер.БГ, че в момента се правят списъци на умрелите от болестта животни, както и на тези, които са принудително умъртвени заради доказано наличие на Син език. След като епидемията отмине, списъците и придружаващите ги документи ще бъдат изпратени в София, за да бъдат обработени заявленията и фермерите да получат обезщетения за загубените животни.

 

Към момента по данни на МЗХ умрелите от Син език животни в страната са малко над 6 000. Според ветеринарни лекари пикът на заболяването е отминал, но все още във фермите има животни, проявяващи признаци на Син език, за които резултатите от взетите проби още не са готови.

 

В много региони и през следващата седмица ще заседават областните епизоотични комисии, от които се очаква да бъде получена по-точна информация за щетите от болестта в национален мащаб. Междувременно официално беше потвърдено, че Син език е констатиран и в Румъния.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!