Кризата с COVID-19 води след себе си последствия, които друга болест досега не е изкарвала наяве. Именно заради проблеми, възникнали поради пандемията от коронавируса, фермери се свързаха с Агри.БГ, за да ни разкажат пред какво са се изправили и как това, всъщност, е довело до великолепна идея за взаимопомощ между стопаните. 

Зеленчуците на 2020: Подпомогнати, но все още жадни

“Преболедувах COVID-19, като бях в болница 10 дни. През този период не бях активен в производството на разсад - имам оранжерия от 8 дка. Това ме накара да се замисля, че в подобна ситуация аз нямам човек, на когото да разчитам за моето производство. Наложи се да моля колеги, приятели да ходят всекидневно до оранжерията, да ми пращат снимки на различните лехи, за да мога аз да реагирам и да спася производството си”, разказва Ради Радев, член на Управителния съвет (УС) на Съюза на градинарите в България. Той е един от земеделците, готови да помогнат на свои колеги с даряване на кръвна плазма и дори преотстъпване на агроном.

По думите му е нужно да се направи организация в сектора за взаимопомощ. Той даде за пример лекарите.

“Виждаме как е ситуацията с медиците. Дори аз като бях в болничното заведение непрестанно лекарите се сменяха, идваха и от други отделения само и само, за да помагат на болните, но и на себе си. Това трябва да се случи и при нас", посочва земеделецът. 

Той отбеляза, че наблюдава как пазарният сегмент намалява и много ферми започват да работят като фамилни.

"Това означава, че ако един човек от дадена ферма се разболее, производството може да спре. Именно затова вярвам, че можем да се организираме и да си помагаме - дали с работници, дали с агрономи, трактористи, пастири и т.н, които в даден момент да спасят стопанството на фермера, изпаднал в подобна ситуация”, обръща внимание Радев.

Той е готов да дари и кръвна плазма на свои колеги в нужда. 

“Въпреки че, ако си в спешна нужда, можеш да си купиш плазма, но не и агроном”, добави още градинарят.

Земеделците винаги се подкрепят в трудни моменти, ние от Агри.БГ също заставяме до тях.

В нашата платформа можете да публикувате своята обява безплатно при нужда от кръвна плазма/работна ръка и т.н, а ние ще се постараем да я разпространим във всички наши канали. Можете да оставяте своите обяви/контакти и като коментар в новината или пък да ни пишете на [email protected]