Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) изплати близо 1,87 млн. лв. (1 867 313 лв.) по схемата „Помощ за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция“, обявиха от пресофиса на фонда.

Важните срокове през август

За периода на кандидатстване, който започна на 15 март и приключи на 30 юли 2021 г., бяха подадени 579 заявления. От тях вече са преведени субсидиите на 522 бенефициенти. Управителният съвет на ДФЗ разпредели по държавната помощ бюджет от 5 млн. лв.

Обработката на документите продължава. Договорите по държавната помощ се сключват до 20 работни дни след предоставяне на полиците в териториалните звена на ДФЗ, а средствата се изплащат до 10 работни дни след сключване на договора. На съфинансиране подлежат полици, издадени след подаване на заявление за подпомагане.

Срокът за представяне на застрахователни полици в отдели „ПСМП” на ОД на фонда до 31 август 2021 г.
Поради зачестилите неблагоприятни климатични условия през последните години, за първи път в обхвата на схемата през 2021 г. влязоха стопаните, които отглеждат зърнени и маслодайни култури: пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед и рапица. Те получават подпомагане за първите 2 000 ха от обработваемите площи. До миналата година помощта беше насочена към производители на овощни и зеленчукови насаждения, на етерично-маслени култури  и тютюн.

Максималният размер на подкрепата, която получава един фермер, който отглежда овощни, зеленчукови, етерично-маслени култури и тютюн е до 65% от стойността на застрахователната премия.

Сумата за подпомагане e до 195 лв./ха при размер на застрахователната премия от 300 лв./ха. Стопаните, които застраховат зърнени (пшеница, ечемик и царевица) и маслодайни култури (слънчоглед и рапица), получават до 35% от стойността на застрахователната премия. Размерът на подпомагане е до 21 лв./ха при размер на застрахователната премия от 60 лв./ха.