Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ) изплати близо 89 млн. лева по държавната помощ за отстъпка от стойността на акциза за литър закупен газьол, използван за механизирани дейности в първичното селскостопанско производство. Останалата част от средствата ще бъдат по сметките в началото на 2022 г.

Фермери, вижте какво ви готвят политиците

Първият транш получиха 12 131 земеделски стопани при ставка от 0,43 лв. за литър. Изплатените средства са 90,24 % от одобрения размер на държавната помощ за всички кандидати.

Спрямо предходната държавна помощ отпадна задължението за водене на дневник, а от Кампания 2020 отпадна и задължението за представяне на удостоверение за липса на задължения, като за това се прави служебна проверка.

Помощта се предоставя под формата на намаление на акцизната ставка на газьола, използван за механизирани дейности в първичното селскостопанско производство в секторите „Растениевъдство“ и „Животновъдство“.

На подпомагане подлежат земеделски стопани, които имат валидно заявление за подпомагане по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) и схемите за обвързано подпомагане за животни за годината, предхождаща тази на кандидатстване за държавната помощ. 

Фермерите, които не попадат в обхвата на схемите за обвързано подпомагане, трябва да имат регистриран животновъден обект по Закона за ветеринарномедицинската дейност, припомнят от Фонда.