Вносът на зърно от Украйна доведе след себе си до редица проблеми.

„Румънските колеги са хванали две радиоактивни пратки и са ги върнали. У нас в Бургас преди време също имаше такъв случай. Питаме защо липсваше до миналата седмица фитосанитарен контрол? Защо не се проверяваше зърното на границата? Знае ли някой какво влезе у нас и в Европа?“. Тези въпроси постави Коста Костов, председател на УС на "Асоциацията на българските зърнопроизводители – 2006", град Генерал Тошево.

Следим темата за протестите тук

Според земеделските стопани последствията от този внос тепърва ще се изясняват. За съжаление отговори дали зърното не е заразено, дали няма болести и неприятели, дали не е вредно след преработка ,липсват на този етап. 

Група от около 30 земеделци от асоциацията в Генерал Тошево се срещна с колегите си от Негру вода и заедно блокираха пристанището в Констанца в края на миналата седмица в знак на протест срещу безконтролния и безмитен внос на селскостопански стоки от Украйна.

„Затворени бяха два входа на пристанище Констанца. По този маршрут между двата моста минават шлеповете. Шествието от трактори и камиони на земеделските производители блокира там и огромното кръстовище“, разказа още Костов. В същото време зърнопроизводители от Негру вода са затворили ГКПП "Йовково" от румънска страна за 5 часа. Шествието от трактори и тежки машини е циркулирало по пътя между Негру вода и границата. 

След десетина дни предстои нова среща на румънски и български земеделски стопани, съобщи още Коста Костов.

„Поставихме начало на ползотворна съвместна работа. Оттук нататък ще съгласуваме действията си, тъй като техните болежки са и наши болежки. Това искахме да направим като браншова организация – да се чуе, че проблемите не са само местни или национални, а международни“, посочи земеделският стопанин.

Румънските фермери са категорични, че това няма да е последният им протест, ако споразумението за внос на евтино зърно не се преразгледа. 

„Видяхме, че има държава зад фермерите в Румъния. Безчет трактори, леки коли, камиони имаше на протеста“, допълва Коста Костов и се възмущава:

„При нас излиза, че сме против държавата, че нарушаваме закона. АПИ ни забрани да протестираме чрез затваряне на пътна артерия. Забраната не е от Министерството на вътрешните работи, а от АПИ. Така беше и през септември“.

„Ние правим протести, но сме отделно от държавата. Не сме заедно. Видяхме в Румъния какво значи да си подкрепен“, разказва още Коста Костов. По думите му на протестните действия е имало сериозно медийно присъствие. „У нас няма отзвук, дори за някои медии протестите на зърнопроизводителите не съществуват, няма ги. Това поражда много въпроси, явно така е наредено. Идеята явно е да няма отзвук, да не бъде показано какво правим. В съседна Румъния се почувствах в Меката на демокрацията“, споделя още Коста Костов. 

Зърнопроизводителят е категоричен, че протестът срещу безмитния внос на евтино зърно у нас не е само за икономически ползи и изгоди, както е масово наложеното мнение: „Да, и това го има. Ние сме съпричастни с украинците. Ние сме помагали много, но поминъкът на нашите семейства е нещо неприкосновено. Искаме ясни и справедливи правила“. 

Към момента у нас залежавал зърно за близо 4 млрд. лева. В същото време сеитбената кампания на новата реколта започва, а след около два месеца предстои жътва. 

В същото време износът на зърно от Украйна за сезон 2022/23 г. е бил 38,8 млн. тона тона към 10 април, показват данни на Министерството на земеделието на страната, предаде Ройтерс.

Не се уточнява какви са били данните за същия период преди година, но властите посочват, Украйна е изнесла 45,3 млн. тона зърно към 15 април 2022 г.

Обемът за периода от юли 2022 г. до юни 2023 г. включва около 13,3 млн. тона пшеница, 22,8 млн. тона царевица и 2,31 млн. тона ечемик.

Износът на украинско зърно само през първата десетдневка на април е бил в размер на 848 000 тона.

След почти шестмесечна блокада, причинена от нахлуването на Русия, достъпът до три украински черноморски пристанища беше разрешен в края на юли 2022 г. , съгласно сделка между Москва и Киев, сключена с посредничеството на ООН и Турция.

Производството на зърно в Украйна, която е един от световните производител и износител на зърно, вероятно е спаднало до около 53 млн. тона в чисто тегло през календарната 2022 г. спрямо рекордните 86 млн. тона през 2021 г.

Властите в Киев обвиниха за това намалени военните действия в източните, северните и южните региони на страната.

Правителството също така заяви, че през 2023 г. Украйна може да прибере реколта в размер на 44,3 млн. тона зърно, включително 16,6 млн. тона пшеница.