„За поредна година министерството на земеделието забавя изплащането на субсидиите за земеделските производители. Чуваме различни оправдания, изречени от различни служители на агроведомството. Фактите обаче говорят, че сега, когото земеделските стопани най-много се нуждаят от средства, пари няма. Поне не за всички.”Това заяви евродепутатът Петя Ставрева на пресконференция в Стара Загора днес.
 
Тя посочи, че поради забавеното изплащане на субсидиите, фермерите се обръщат директно към институциите в Брюксел. „През последните няколко месеца получих много писма, адресирани до мен и до Комисията на земеделие на Европарламента, дори до Генерална дирекция „Земеделие” на ЕК, в които земеделски производители с огромно разочарование споделят, че не получават навреме директните плащания. В същото време липсва и адекватен отговор от страна на министерството на земеделието”, каза още Петя Ставрева. По думите й фермери се обръщат директно до европейските институции, което говори, че нямат никакво доверие на отговорните институции у нас. 
 
„Чухме различни версии на това какъв процент от фермерите са получили директни плащания. Фактите обаче говорят, че много често дори за терени, които не се проверяват, няма плащания. Резонният въпрос има ли някакъв скрит критерий, който определя кой да получи пари и кой не. Има ли политическа намеса там, защото има такива съмнения от страна на самите производители”, каза Ставрева.
 
„Искрено се надявам, че оправданията за повече проверки преди плащанията, няма да се окажат удобен параван за прикриване на политическа намеса, липса на административен капацитет и най-вече безотговорно отношение към съдбата на хиляди български граждани, които са ангажирани със земеделие. Това е поредната демонстрация на провала на управлението на агросектора, белязан от корупция, блокирани средства по програма САПАРД и загуба недоверие” категорична бе Петя Ставрева.
Тя посочи, че през май в Брюксел ще се състои дебат за по-бързото изравняване на размера на субсидиите в новите страни-членки, иницииран от чешкото председателство на ЕС.