Уникален по рода си селски комплекс откри семейство фермери от Враца заедно с техни колеги от цялата страна. Агнеса Тодорова и съпругът й Христо Василев решиха не само да отглеждат животни, но и да намерят достоен пазар на продукцията от фермата си.

Семейство прави успешен фермерски бизнес в най-бедния регион на Европа

Правят го заедно с колеги от цялата страна, а общото им начинание е вече факт - селски комплекс във врачанското село Нефела.

ресторант

„В ресторанта има 90 места и още 90 в лятната градина. Всички храни, които предлагаме, са от нашата ферма или доставена директно от тези на наши колеги, които станаха наши съмишленици. Току-що получихме жива пастърва от наш партньор. Тя ще бъде приготвена на специална скара от вулканични камъни. Става много вкусно. Вече го изпробвахме с колеги фермери”, усмихва се Агнеса.

Ръчно месеният хляб се прави с квас по стара местна рецепта и се произвежда на място в собствена пекарна. Предлагат се 4 вида – царевичен, пълнозърнест, типов и бял. Дори вината са био и вече имат първа награда от изложение не къде да е, а във Франция. Месото и млякото пък са от фермата на амбициозното семейство.

ресторант

„Замразени храни не ползваме. Това е семеен ресторант, а не кръчма. Държим да поднасяме на нашите гости само еко храни и напитки и то директно от нашата ферма или от колеги”, обяснява още Агнеса.

ресторант

Откриването беше предвидено за края на юни, но се отложи за последната декада на юли заради пандемията. Именно COVID-19 е и основното притеснение на амбициозните стопани, които смятат, че това е успешният начин качествените био храни и напитки да стигнат директно до крайния потребител. Категорични са, че начинанието им ще има успех и за тях, и за техните колеги, ако пандемията не наложи отново затваряне на обществените места за хранене.