Фермерите от Великобритания се опасяват, че ще загубят евтината работна ръка от България и Румъния, след като ограниченията за работа на гражданите от двете държави отпаднат на 1 януари 2014 година.

Миналата седмица бяха публикувани резултатите от изследване на държавния имиграционен комитет, според което една трета от работниците в този сектор са от тези две страни и ако те спрат работа на полето няма да има кой да работи във фермите на Великобритания, съобщава изданието БГ Вестник.

В близко бъдеще може да се наложи Великобритания да кани работници от страни, които са извън Европейския Съюз, каквато е например Украйна, която има много студенти по селско стопанство.

Като резултат от липсата на работна ръка може да се стигне до увеличение на разходите за производството, в резултат на което да се увеличат цените на плодовете и зеленчуците в магазините и супермаркетите на държавата. Поради по-високата цена на местното производство клиентите може да се ориентират към вносно производство, което само ще задълбочи проблемите на фермерите и ще ги направи неконкурентноспособни.

Според данните на статистиката около 21250 българи и румънци всяка година работят по британските поля и ферми, като получават договори за временна работа за срок от шест месеца и получават около минималната работна заплата.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!