Близо 200  трактори и комбайни тръгнаха към София. Пред Агенция Фокус Георги Балев, председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите. Той посочи, че около 40 фермери със земеделски машини от Бургас вече пътуват към София още от обяд. Те ще пристигнат тази вечер в Карнобат, откъдето ще продължат по маршрута си утре сутрин. Земеделските производители от Хасково, Стара Загора, Ямбол и Сливен ще се насочат към столицата тази вечер. Очаква се в шествието към София да участват повече от 200 земеделски машини от Южна България.

В него е възможно да се включат още зърнопроизводители от Северна България - от Велико Търново, Враца, Плевен и Ловеч. Идеята е походът да завърши на площада пред храм-паметника “Александър Невски”. Изпратено е писмо до Столична община и до Националната агенция “Пътна инфраструктура” с искане за разрешаване на протестното шествие на стопаните. “Дори и да не разрешат, ще преминем към гражданско неподчинение”, каза Балев.

Той бе категоричен, че въпреки окончателното гласуване на бюджета за догодина, зърнопроизводителите се надяват, а и има шансове и варианти за намирането на исканите 378 млн. лв. за национални доплащания за догодина. “Всичко може да се направи, просто трябва да има добра воля от управляващите, бюджетът може да се преразгледа, всичко може да стане”, каза той.

В 19.00 часа в Арбанаси ще заседава Управителният съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) във връзка с оформяне на окончателно решение за това как ще продължат протестите. Пред асоциацията стоят два варианта – единият е да се премине към гражданско неподчинение с блокиране на пътищата на страната по места, а другият е призоване на всички земеделски организации на едноседмична стачка на разрешени места в София, където ще се раздава безплатно брашно, сирене, мляко и яйца, обясни пред “Фокус” Ангел Вукодинов, председател на Пловдивския съюз на зърнопроизводителите.

снимка: www.fermer.bg

 

припомняме ви :

Бургас. Земеделците от Бургаски регион ще протестират в столицата, предаде кореспондентът на Агенция „Фокус”. ”Изтеглихме всички машини от Бургас и тази вечер ще нощуват в земеделска кооперация в село Венец, край Карнобат. Утре в 8.00 часа сутринта тръгваме към Сливен, а от там с колегите към Стара Загора и така до вечерта се надяваме да бъдем в столицата”, каза председателят на Съюза на зърнопроизводителите от Бургас Николай Киров.
В столицата бургаските земеделци ще участват в протести с колегите си от страната.

Сливен. С гражданско неподчинение и сваляне на правителството, ако исканията им не бъдат изпълнени, заплашиха днес земеделските производители от Сливен. Според председателя на сдружение „Хаджи Димитър” Петър Байчев земеделците имат ресурс да променят управляващите. Пред радио „Фокус” - Сливен той подчерта, че търпението на хората вече било изчерпано и им е коствало огромни усилия да бъдат сдържани. Как ще продължат протестите ще стане ясно тази вечер след 19.00 часа. За тогава е насрочено събрание на Националната асоциация на зърнопроизводителите и ще бъде взето решение за бъдещите действия. Най- вероятно, подчерта Байчев, земеделците ще предприемат протестен поход с машините по главните пътни артерии на страната. Той подчерта, че шествията ще бъдат мирни и разчитат на толерантността на органите на реда. „Не очакваме и не искаме сблъсъци, просто отстояваме правата си”, заяви Байчев. Той допълни, че земеделците се чувстват ощетени и заради неравнопоставеността. Следващата година тютюнопроизводителите ще получат 160 млн. лева за 300 000 дка насаждения. За зърнопроизводителите, които обработват над 38 млн. декара са предвидени едва 100 млн. „Ние храним държавата, не тютюна”, мотивира се Байчев.

Раздаваха безплатно брашно и сирене

И на този протест животновъдите не минаха без атракции – раздадени бяха килограми безплатно брашно и сирене на журналисти и преминаващи граждани. Протестът се охраняваше от служители на полицията, но движението в района не беше спирано. Председателят на асоциацията на млекопроизводителите в България Андриан Цаковски поиска оставките на финансовия министър Пламен Орешарски и на зам.-министъра на земеделието и храните Светла Бъчварова. Фермерите решиха да се присъединят към безсрочните протести на зърнопроизводителите по места, стана ясно в края на протеста в София.

В страната протестите продължават

Земеделските производители ще поискат оставката на Валери Цветанов, ако днес не започне изплащането на евросубсидиите за обработваема земя и националните доплащания към тях, закани се председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Радослав Христов.
„Никой не ни е търсил нито за разговори, нито за преговори, нито е поел някакви ангажименти от страна на изпълнителната власт. Продължаваме с протестите по места. Много от колегите искат да тръгвам към София, но за момента няма такова решение на Управителния съвета на НАЗ и протестите продължават така”, посочи той. Христов обясни, че днес може да се очакват блокади на пътища по места за час- два. Стачките ще продължат колкото е необходимо. „Само, ако започне изплащането на субсидиите и ни кажат колко от предложените в Бюджет 2009 - 211 млн. лв. са за зърнопроизводителите, може да спрем с протестите”, посочи Христов.

Сливенските земеделци стачкуваха днес на летището. Над 100 земеделски машини преминаха през Сливен в знак на протест срещу това, че все още земеделците не са получи субсидии.
Възможно е да блокираме сногопочистването в национален мащаб, заяви пък Тенчо Тенчев, председател на Регионалния съюз на зърнопроизводителите в Хасково. Зърнопроизводителите със селскостопански машини блокираха за няколко минути пътя Хасково - Димитровград. Без инциденти приключи протестното автошествие на зърнопроизводителите от Бургаски регион. Зърнопроизводителите от областта съобщиха, че ще протестират с шествие на трактори три дни.
Близо 150 зърнопроизводители с над 30 земеделски машини протестираха при Пушевския кантон на пътя София- Варна. Зърнопроизводителите от Плевенско блокараха при Горни Дъбник в 14.30 часа. Георги Милев, член на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите и председател на регионалната структура, бе призован за обяснение във Второ РПУ.