Цената на телешкото в момента на свободния пазар в Северозападна България е около 3.50 лв./кг живо тегло. Фермер от Бяла Слатина например предлага млади животни от различни квалитетни породи между 150 и 300 килограма и не отстъпва от 3.70 лв./кг.

НОКА прави равносметка на прага на изтичащия програмен период

„Няма опашка от чакащи да купят, но не искам да свалям цената, защото иначе значи да продавам на загуба. Само като видях вчера в интернет, че се продава британско коте на 2 месеца за 500 лева, а моите телета искат да ги купят за 600 лева след 10 месеца отглеждане, какво да коментирам?!“, обяснява Бисер Христов за Агри.БГ.

Предлагане има, но търсенето е изключително слабо, твърдят много от фермерите, които се препитават с животновъдство в Предбалкана.

По думите им, техни колеги от високопланинските части обикновено разпродават на по-ниска цена още в ранната есен заради по-суровите условия в зимния сезон на по-голяма надморска височина. В Предбалкана и равнинната част на региона обаче животновъдите не стоят пред такъв проблем и затова могат да си позволят да задържат продажбите и да искат по-висока цена.

Полезно: Хормоните в животновъдството

Оптимистите очакват оживяване на търговията с телета с наближаването на Коледните празници, но те не са много.

„Ето това е голямото затруднение при отглеждането на телета в Северозападна България – пазара. Хората тук са работливи и предприемчиви. Аз самият бих искал да отглеждам повече, но е изключително трудно да се справя с реализацията на продукцията. Човек губи кураж и се отказва, като си направи сметка колко сено и колко зоб трябват за едно теле, за да стане около 200 килограма и как ще го продаде след 1 година за 600 лева“, коментира Митко Спасов, който има малка ферма във врачанско.

При ниските изкупни цени и напълно замразената търговия с живи животни някои стопани буквално са принудени да се спасяват поеденично. Колят животните си сами и предлагат месо или директно към купувачи, или по интернет. Цената на този своеобразен пазар към момента е 9-10 лева за килограм, но при пазарене, каквото при тези случаи често се случва, продавачите свалят поне с левче. Така телешкото пада понякога дори под цената на заешкото месо, което държи 10 лева за килограм.