Днес започва огледът и описът на щетите след силната градушка, която нанесе поражения върху реколтата в близо 15 пловдивски села. Сред най-засегнатите са земеделските производители от Ръжево Конаре. Те блокираха път в близост до селото и настояват за помощ, информира bTV. 
Ситуацията в селото - унищожени пипер, патладжани и слънчоглед и други. Хората са изключително гневни, дори се готвят за протести.

Слънчогледът е рекордьор по поскъпване

“Доколкото имаме информация, при нас градушката падна заради това, че не са пуснати ракети. Готвим протест във връзка с искани от нас обезщетения от държавата и от хората, които са забранили това нещо да се случи, да бъдат хвърляни ракети, които да ни предпазят от градушката”", обясни пред БНТ жителка на селото.
Продукцията на хората не е застрахована и те не знаят какво ще правят оттук нататък.
Земеделски производител сподели, че отглежда 440 декара пипер в землището на Ръжево Конаре.

“Няма една чушка здрава, няма и начин за възстановяване, няма застраховка. Оттук нататък нямаме идея как ще си изхранваме семействата, имахме и толкова много хора на работа, всички от днес са без работа”, разказа той.

Георги Михайлов – началник на командния пункт на Изпълнителна агенция "Борба с градушките” в село Голям чардак, обясни, че клетката, която е над селото, не е стреляна, защото полигонът има забрана от 19:18 ч. до 20:16 ч.

“Тази клетка е възникнала към 19:30 ч., тогава е трябвало да почне обработката, но поради забраната тя не е била обработена. Това е стандартна процедура, досега забрани е имало и пак ще има. Ние почваме да стреляме от 14:00 ч. до към 23:00 ч. През цялото това време въздушното пространство над Пазарджик, Пловдив е затворено. Хората, които дават забраните, следят въздушната обстановка и те преценяват кога и колко време да е тази забрана", обясни той.

От РВД заявиха за bTV, че забраната за стрелба е била заради кацащ самолет на Летище Пловдив. Отнело е време, тъй като поетапно са спрени три полигона в района. Зам. - генералният директор на РВД Иван Дяксов подчерта, че това е стандартна процедура, която трябва да осигури безопасността на въздухоплавателното средство.

Георги Михайлов допълни, че за да получат разрешение за стрелба, им трябват 40 минути. Обработени са 16 клетки, като са изстреляни 82 ракети, но тази над Ръжево Конаре не е.

Зам.-кметът на община Калояново Пламен Николов коментира, че земеделските производители си плащат на декар да бъдат защитени и хората имат стар метод за застраховането, който по думите му е крайно неефективен. 

Щети за хиляди по продукцията има също в Белозем, Шишманци и Маноле. 

Междувременно стана ясно, че служебният министър на земеделието проф. Христо Бозуков ще посети засегнатите от градушката населени места в област Пловдив. 

Очаква се аграрният министър да бъде в Ръжево Конаре, след което ще посети Стряма, Трилисник, Маноле и Манолско Конаре. Предвижда се проф. Бозуков да посети и Белозем.

При обиколката си той ще бъде придружаван от областния управител на Пловдив Ангел Стоев, както и от регионалните директори на Областна дирекция „Земеделие“ Валентина Панчева, и на Областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ Йосиф Ячев, съобщиха от пресофиса на аграрното министерство