Байер Агро Арена събра стотици земеделски производители на полевата си демонстрация в село Дропла, Добричко. В опитните полетата на фирма "АГРИКОМ" фермерите успяха да видят различни комбинации за раститена защита при пшеница, царевица, слънчоглед и рапица, предложени от Байер Кропсайанс.

За борба с плевелите при пшеница земеделците видяха успешно приложение на Буктрил Универсал и Секатор, които доказаха добра комбинация на тестваните полета срещу саморасла рапица, мак и др. плевели.

Байер демонстрираха как при проблеми с ефемери, Буктрил би могъл да бъде смесен със Секатор или в някоя друга ситуация, която ефемерите тръгнат по-рано, да се разделят двата продукта и да се вкара само Буктрил. Ивелин Тончев от Байер обясни, че и половин доза е достатъчна, ако ефемерите са малки в началото и по-късно, когато тръгнат другите плевели да се вкара Секатор напълно безопасно, ако трябва и до фаза вретенене. Всички  представени полета са третирани с комбинацията Буктрил и Секатор.




Приложението на Зантара показа перфектно опазен посев и ефективна борба с фузариум.Пръскане срещу фузариум по времето на цъфтеж, непосредствено след валеж, когато има над 24 часа задържане на висока атмосферна влага със Зантара. Борбата с фузариума става точно по времето на цъфтеж и там идва мястото на третия фунгицид. Байер представи два от най-добрите продукта за борба с фузариум. Приложение на Зантара като фунгицид, който може да се справи в тази ситуация, с Прозаро. Вариантът би бил и Прозаро като последен трети фунгицид. Прозаро и Зантара в момента са най-добри предложения за фузариум.

Фирма Байер представи ефективното приложение на Сфера Макс при борба със Септориоза, Фузариоза, Брашнеста мана и Кафява ръжда при пшеницата, а при ечемика има добро действие върху Брашнестата мана и Листната ръжда.

На Байер Агро Арена бе представено действието и на новия продукт Солигор. Той е вегетационен, системен, широкоспектърен фунгицид.


Зърнопроизводителят и управител на ''АГРИКОМ''  Иван Ганев сподели резултата и добрите си впечатления от употребата на Солигор върху площите си с пшеница: "Дори не подходих предпазливо да третирам само 500-600 дка, твърдо заложих на продукта. И съм много доволен от резултатите".


Акценти в препаратите за растителна защита при царевицата са Мерилин Флекс, Аденго, Лаудис и Екип.


Аденго е нов продукт на Байер Кропсайанс и вече добре доказал своите силни страни на полетата с царевица в борбата с житни и широколистни плевели. Плевелите поемат продукта както през кореновата система, така и през листата при вегетационно третиране. Има много добро ранновегетационно действие до 3-ти лист на житните плевели и I-ва двойка листа на широколистните плевели.

Мерлин Флекс е широкоспектърен хербицид, насочен към контрола на Контролира едногодишни житни и едногодишни широколистни плевели в царевицата. При ранновегетационното приложение, поради по-високото съдържание на активно вещество, попадащо на декар, ефектът върху плевелите е още по-добър от предишните продукти от семейството на Мерлин.

Как ефективно да прилагаме Екип и Лаудис при царевица, споделя Жечо Мурзов - „Ако смесим двете течни формулации на Екип и Лаудис, е възможно да получим фитотоксичност върху царевицата не поради някоя друга причина и поради факта, че има прекалено много от двете формулации. Ето защо при половин доза, Лаудис генерира формулация все едно имате 100 мл. от течен Лаудис. Тук от тази комбинация виждаме, че върху царевицата няма абсолютно никакво въздействие това нещо. Защо искаме да направим Екип с Лаудис, а не работим само с Лаудис? Защото знаете, че ако имаме сериозно заплевяване с Балур, Лаудисът няма много постоянен ефект върху този плевел, тоест той го избелва, изгаря му листата, но в последствие ако има хубав дъжд, той избива на ново, докато Екипът има много по- категоричен и стабилен ефект върху този плевел. Ето защо, ако имате Балур от коренища и такава ситуация по отношение на широколисни плевели, безопасно дори и царевицата да е стресирана, може да влезете до осми лист само с тази комбинация.“


Зърнопроизводителят и клиент на фирма Байер Иван Балабанов, ЕТ „Добруджа Експорт“, сподели своите впечатления  и обясни, че тази година има особено голямо доминантно присъствие на Байер в стопанството си. Като се започне есента с Ламадор и Юнта Куатро, та се завърши сега със Солигор, Зантара и Протеус. "Тази година за първи път ползвахме Солигор – има много добро действие, едно чудесно прелюдие пред Зантара, така че сме доволни и смятаме да залагаме на тази схема.", заяви Иван Балабанов пред екипа на Фермер.БГ.


Домакинът на събитието, фирма „АГРИКОМ“, също сподели своите впечатления от опитните полета с продуктите за растителна защита на „Байер Кропсайанс“:

 

''Сътрудничеството с фирма Байер датира от преди 3 години, когато имаха изведен подобен полеви опит при мене, а аз лично откакто завърших университета от преди 5 години. Традиционно използваме Аденго от 2-3 години, Сфера Макс в последните години. От 5 години твърдо използваме Секатор в пшениците, а в рапицата твърдо Протеус. Фирма Байер е фирма, която залага на иновациите и виждаме във всичките култури, наличие на множество иновации. Като най-много съм впечатлен от зеления ефект на фунгицида Зантара в  пшеница.“
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!