Фермери и занаятчии от България и Румъния ще могат да се договарят и да сключват сделки по интернет чрез електронен фермерски магазин. 
 
 
Община Велико Търново обяви обществена поръчка за 226 306 лева с ДДС за създаването на платформата, стана ясно от регистъра на Агенцията за обществени поръчки.
 
Очаква се новият електронен магазин да заработи в срок до една година, а оферти от кандидатите се набират до 15 март 2018 г.
Това е част от изпълнението на проекта „Честна сделка (FairDeal) – мрежа от платформи за бърза доставка на уникални занаятчийски и фермерски продукти в района на трансграничното сътрудничество”, финансиран по Програма за трансгранично сътрудничество INTERREG V-A Румъния-България 2014-2020 г.
 
Дейностите са с общо европейско финансиране на стойност 656 хил. евро. Платформата, наречена "Честна сделка", ще бъде интегрирана с популярните електронни платежни системи, ще има и фермерски пазари, обясни Мариела Цонева, ръководител на евродирекцията в Община Велико Търново, цитирана от БНР.
 
 
Целта е да се създаде нова, модерна среда за търговия, като ще бъдат възможни на практика и срещите очи в очи.
Използването на интернет платформата ще бъде достъпно от целия свят, като през първите три години ще бъде безплатно за потребителите.
 
Поръчката предвижда да бъде разработена, тествана, внедрена и интегрирана софтуерна платформа за електронна търговия – техническо решение, осигуряващо виртуален магазин, където заинтересованите малки и средни предприятия, занаятчии и фермери от трансграничния регион могат електронно да предлагат своите занаятчийски и фермерски продукти и услуги.
 
 
Софтуерната платформа ще предоставя възможност за управление на електронен портфейл за своите клиенти и да предоставя разнообразни възможности за плащане на избраните продукти, улеснявайки както купувачите, така и продавачите – малки и средни предприятия, местни занаятчии и фермери, отбелязва публикуваната обява.