За 21 години нито един депутат не дойде да види къде и как работим в селата и във фермите си. В селата няма изградени пътища и инфраструктура, няма сметоизвозване, сами строим пътища, за да работим нармално. В същото време тихомълком през 2009 г. беше наложен данък за физическите лица. Плащаме и десетки хиляди левове такса смет.

Това каза по време на дебата с политическите партии, организиран от АЗПБ Иван Ангелов, председател на Браншовия съюз на производителите на яйца в България.

Според Ангелов е необходима Стратегия за развитие на българското земеделие, която обаче трябва да се разработи съвместно с браншовите асоциации.

Добрин Папазов, председател на Асоциацията на свиневъдите припомни тревожната статистика при свиневъдството. През 1990 г. в страната е имало 4 млн. свине, при влизането ни в ЕС през 2007 г. - те са били 1 млн, а в момента броят им е намалял до малко над 500 хиляди. Ако нещата продължават по този начин около 2020 г. свинята в България ще бъде изчезващ вид. През годините административните такси са се увеличили 10-кратно. Животновъдите си плащат контролните проверки.

Красимир Кючуков от Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция, която произвежда 20-25% от доматите и краставиците за българския пазар, алармира, че много производители са фалирали и продължават да фалират заради високите производствени разходи. От БАПОП настояват за премахване на акциза за горивата, който е значителен производствен разход, както и 15-20% диференцирани плащания за оранжерийно производство.

Цветан Цеков, председател на експертния съвет по плодове и зеленчуци към АЗПБ, каза по време на дискусията, че преди 23 години произведените плодове и зеленчуци в страната са достигали 1,5 млн. т, а сега сертифицираната продукция е под 50 хил. тона. Докато за една поляна се вземат повече отколкото за едно насаждение, сектор плодове и зеленчуци няма бъдеще, посочи Цеков. Той отбеляза още липсата на контрол на вносната и на контрабандната продукция от страна на БАБХ.  

Очаквайте подробни видео материали във Фермер.БГ TV от дискусията в София!
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!