Фермери очакват България да бъде залята до месец Март с огромни количества вносни картофи от Западна Европа, които са задържани по складовете заради ефективното ембарго на Русия. Произведените в страни като Полша и Испания картофи ще наситят българските борси на много ниски цени, заявиха пред Фермер.БГ земеделски производители от Южна България.

 

Зеленчукопроизводителите в Европа получиха само досега над 250 млн. евро компенсации заради наложеното от Русия ембарго върху някои аграрни продукти. Това им дава възможност да залеят пазарите в Източна Европа, вкл. в България със зеленчуци на скандално ниски и под-пазарни цени. Ефектът от дъмпинговия внос на зеленчуци, за които западните фермери са получили компенсации заради руското ембарго, а и по-високи субсидии за самия сектор, може се окаже пагубно за производителите в България.

 

Сега е моментът Държавата да реагира и в лицето на Министерството на земеделието и храните и Българска агенция по безопасност на храните, заедно с Гранична полиция и Агенция Митници да предприемат мерки, които да защитят произведената в България продукция от поредния дъмпингов внос, категорични са зеленчукопроизводителите в Южна България.
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!