Фермери ще обучават 20 младежи на възраст от 15 до 29 години от цялата страна и българските общности от чужбина. Академия „Приеми ме на село“ се организира от община Габрово и ще се състои в периода 8-15 юли 2018 г. Това каза за Фермер.БГ Габриела Йосифова, един от организаторите на инициативата.
 
 
В рамките на повече от една седмица младежите ще се запознаят и ще усвоят традиционните дейности, присъщи за селския бит - косене на трева, прекопаване на лозе, бране на царевицата, вадене на картофи, водене на добитъка на паша, доене на животни, носене на вода с менци, цепене на дърва за огрев, приготвяне на зимнина. 
 
„По време на Академията пред младите участници ще бъде демонстрирано още как се как се доят крави, как се приготвя домашно сирене, кашкавал и масло. Освен това те ще научат повече за традиционната кулинарна култура на България, фолклорните традиции и занаяти“, обясни Йосифова.
 
 
Към тези знания и умения в селата, които тази година се включват в инициативата, приемни баби и дядовци ще учат своите внучета на още ред стари занаяти и традиционни български обичаи, ще готвят вкусни гозби, ще разказват истории. Инициативата е разделена на четири категории: 
- Дневни лагери – деца на възраст 9-14 години от Габрово;
- „Приеми ме на село“ Джуниър – деца на възраст 9-14 години от цялата страна и български общности в чужбина;
- „Приеми ме на село“ за младежи на възраст 15-29 години от цялата страна и български общности в чужбина;
- Младежки обмен с участници от партньорски за град Габрово градове.
 
 
 
„Провеждаме инициативата вече 5 години, като започнахме през 2013 г. След пет издания над 300 деца и младежи от цялата страна и чужбина имаха възможността да станат „внучета назаем“. За голяма част от тях това бе първи досег със селото и традиционния селски бит. Заедно обаче със своите баби и дядовци „под наем“ те придадоха нов смисъл на идеята за приемствеността между поколенията. 
 
Вярвам, че инициативата „Приеми ме на село“ е едно от възможните решения на съвременните проблеми, свързани с бездуховността, с отдалечаването на младите от земята, от нашето културно богатство – фолклор, традиции, обичаи и всички онези неща, които ни карат да се гордеем, че сме българи“, каза още Йосифова.
 
Заедно с всички инициативи на 14 юли, от 13 до 17 ч. в ЕМО „Етър“ ще се проведе и форум „Приеми ме на село – вдъхновители и вдъхновени“. По време на събитието млади хора, работещи в сектора, ще разкажат за своите преживявания, емоции и досег със земеделието. Целта на форума е да обясни и насърчи младите да се ангажират със сектора за в бъдеще.
 
Повече за „Приеми ме на село“ може да видите на https://www.priemimenaselo.eu/ или във Facebook: https://www.facebook.com/Priemimenaselo/