Остават броени дни за подаване на заявления за директни плащания за Кампания 2024. Срокът бе удължен вече веднъж от 24 юни на 30 юни, но фермери се съмняват, че отпуснатите шест допълнителни дена ще бъдат достатъчни. 

 

Нужно е повече време за приема на заявления за Кампания 2024, категорични са 74% от общо над 835 участници в тематичната анкета на Агри.БГ. 

Почти половината от гласувалите (48%) смятат, че кампанията трябва да бъде удължена поне с месец, както се случи миналата година. Тогава крайният срок бе 21 юли, като новината стана достояние на фермерите на 30 юни.

Общо 13% от анкетираните се притесняват, че важни нормативни актове, свързани с подаването на заявления, условията на кандидатстване и налагане на санкции се обнародват в движение. 

В движение се променя и Системата за електронни услуги на ДФЗ, която ту работи, ту не. А като заработи, фермерите откриват нови функционалности, чието разучаване им отнема още време. А и промените не винаги са за добро, установяват някои от кандидатите за подпомагане. Затова 13% от анкетираните приемат бъговете в системата като солиден аргумент за удължаване на Кампания 2024.

Едва 18% не виждат причина защо всички да не успеят да подадат заявлението си до края на месец юни. 9% от тях се опасяват, че още едно удължаване ще забави изплащането на директните плащания след това. Както се случва и в момента с изчистването на подпомагането за Кампания 2023.

Фактът, че промяната на датата за край на кампанията ще промени и датата, към която се проверява възрастта на животните, което е условие за допустимост по някои интервенции, е мотив за 2% от анкетираните да не искат удължаване на срока за кандидатстване.

Добрата новина е, че има едни 7%, които вече са успели да подадат своето заявление и им остава само да го приключат. С цената на какво, само те си знаят.