Първите критики към предишното ръководство на Министерството на земеделието от последния редовен кабинет, които до последно не се опровергаха, бяха, че му липсват образование, опит и познания в областта на земеделието.

Гласувайте: Може ли Министерството да реагира срещу спада в цените на суровото мляко?

Щафетата преди половин година пое Явор Гечев – агроном по образование и с богата автобиография, включително ръководител на Регионална разплащателна агенция – Пловдив, зам.-министър на земеделието, председател на Националния съюз на земеделските кооперации в България. Като такъв, той много добре познава проблемите на фермерите и кога какво да им каже.

Въпреки това половината от общо над 450 гласа имат негативни очаквания към втория му мандат като служебен министър показва тематичната анкета на Агри.БГ.  При 35% от отговорите витае оптимизъм, а останалите все още не могат да преценят.

Когато си в сектора от десетки години, не ти е нужно време тепърва да навлизаш в материята. Познаваш много хора, поддържаш важни контакти, развиваш свои проекти и бизнеси. Тази предистория на Явор Гечев, негови съветници и зам.-министри трудно може да остане на заден план за няколкото месеца служебно управление. Вероятно затова 27% от анкетираните смятат, че лобистките интереси в Министерството са прекалено силни.

Други 14% не са удовлетворени от настоящата държавна полотика в сектора. Явор Гечев отнесе доста критики относно разпределянето на бюджети и ставки както за извънредните помощи заради войната в Украйна, така и в Стратегическия план за земеделие в новия програмен период.

Именно нуждата от корекция на Стратегическия план и забавената, но все пак проведена разяснителна кампания тревожи 10% от участниците в анкетата. Според някои фермерски организации топката е в Министерството, което умишлено протаква промяната и се оправдава с Брюксел.

От друга страна, служебният екип следва определени законоустановени процедури, които отнемат време. А времето е относително понятие.

Министър Гечев има своите поддръжници в лицето на общо 35% от анкетираните. 14% от тях имат положителни очаквания и разчитат да се отвори прием по de minimis и нова извънредна помощ. Самият министър коментира за Агри.БГ, че в момента усилията им са насочени върху изплащане на половината извънредна помощ още напролет

11% от отговорилите също са оптимисти, надявайки се директните плащания за Кампания 2022 да идват в срок, както и новата Кампания 2023 да започне по план на 1 март и да протече нормално според новите правила за заявяване. Специално за настоящата кампания Гечев увери, че върви по график, въпреки че индикативен график с плащанията до юни все още не е официално публикуван.

За по-добра комуникация с бранша и производителите апелират 10% от участниците в анкетата. Самият министър обяви, че приветства всяка инициатива за сдружаване на земеделските стопани, за да имат представителност и легитимация. 

И такива няма как да липсват, при положение че са заложени десетки милиони евро по интервенция за консултантски услуги, по която ще могат да кандидатстват национално и регионално представени браншови организации. Освен това България е единствената страна членка, която няма свои представители в най-голямата фермерска организация в Европа – Copa-Cogeca. Летвата е вдигната високо.