Не можем да преговаряме за изкупната цена на суровото овче мляко. В момента е 1,5 евро/литър, което е по-малко спрямо миналата година – около 1,65 евро/л. Преди 4 години обаче беше катастрофално – едва 0,8 евро/л, спомня си Гогос Константинос.

Четете още: Голям преработвател работи само с кооперативи и няма собствени градини

С него се запознахме в края на месец април при посещение заедно с други агрожурналисти от ЕС на овцеферма в района на град Еласона, Тесалия. Той е представител на единствената сертифицирана развъдна организация за местната порода Хиос.

Характистики на породата Хиос:

•    Годишен млеконадой:
- Първа лактация: 200-250 кг
- Втора лактация: 318 кг плюс/минус 35 кг
•    Лактационен период: 210 дни;
•    Плодовитост: 2,1;
•    Ранно полово съзряване: 8-9 месеца (при женските);
•    Рентабилност: 6 години;
•    Произход: остров Хиос.

В организацията са включени 27 стада с общо около 7000 животни основно от района на Тесалия и Централна Македония. От 1997 г. тя отговаря за създаване и поддържане на родословна книга и за определяне продуктивността и генетичните качества на животните.

Цели на организацията:

•    Подобряване на генетичния материал на породата;
•    Промотиране на породата в национален и международен план;
•    Репродукция и селекция на животните (мъжки и женски);
•    Подобряване на качеството на крайния продукт: мляко, месо и вълна.

Към нея функционира и кооператив за изкупуване на суровото мляко, което се използва изцяло за производството на традиционното гръцко сирене Фета. В района на Тесалия работят много такива мандри с всякакъв капацитет на производство.

„При нас не е популярен бизнес моделът, в който фермерите доставят директно на крайни клиенти. За нас като организация е трудно да участваме в програми за финансиране, за да преработваме сами. Конкуренцията е силна и не разполагаме със собствен капитал”, споделя Константинос.