Производители, стопанисващи трайни насаждения, настояват за обособяване на отделна помощ за предпазване на културите от икономически важните болести по време на вегетация, научи Агри.БГ.

Есенната малина е на критично ниво


По темата потърсихме за коментар Божидар Петков, председател на Българска асоциация на малинопроизводителите и биоягодоплодните (БАМ-Я).


„Малините и ягодите влизат в подпомагането като овощни видове и имат само едно субсидиране  за зимните пръскания, което е около 36 лв. Голямо улеснение за нас ще бъде, ако се създаде национална програма, с която чрез купуването на препарати, да успеем да предпазим трайните насаждения от икономически важните болести по време на вегетация“, каза Петков.


Подобни помощи съществуват и се прилагат у нас, но не и за трайните насаждения. Такова подпомагане е това за компенсиране на разходите, свързани с изпълнение на мерки по Националнатата програма за контрол на доматения миниращ молец, както и държавната помощ за контрол на почвени неприятели по картофите от семейство Телени червеи.


„Тази година е изключително критична за нас, заради променливите климатични условия, които благоприятстваха появата на малиновото комарче и дидимелата. Малините, както и другите овощни култури получават подпомагане единствено за зимните пръскания. Ние настояваме да се създаде подпомагане и за вегетационните пръскания“, категоричен е Божидар Петков.


По думите му както той, така и негови колеги многократно са внасяли предложения за създаване на подобна програма към ресорното ведомство. Към момента обаче отговор все още няма.


„Ако при доматите и картофите, които са едногодишни растения, може да се подтисне появата на неприятели, чрез сеитбооборот, това е невъзможно при овощните култури. Затова е нужно да се вземат мерки за създаване на такава национална програма за подпомагане на борбата с икономически важните болести и абиотичните промени, по време на вегетация“, заключи Петков.