Над 50 животновъди от община Хисаря протестираха в понеделник срещу  забавянето на ваксините срещу болестта Заразен нодуларен дерматит. Фермери от селата Красново, Кръстевич, Ново Железаре, Беловица, Стрелча смятат, че Държавата действа бавно, и че заразата може да пламне из целия регион. „Не може хора, които се трудят денонощно и са направили ферми с европейски пари, пък и останалите, които са по- дребни фермери, да треперят ден и нощ, че животните им могат да бъдат унищожени“, заявиха протестиращи. 
 
 „Хората са много притеснени и настояват животните им да бъдат ваксинирани възможно най-скоро, тъй като през миналата седмица в село Беловица бе открито заразено животно и бяха унищожени 80 крави”, каза пред Фокус кметът на хисарското село Красново Цвятко Истилиянов.  По думите му, това е основен поминък на голяма част от населението. Повечето от фермерите отглеждат над 100 животни. „За да се събере такова голямо стадо са нужни години”, каза още кметът. 
 
Уверението на БАБХ и на Земеделското министерство е, че втората партида ваксини срещу заболяването заразен нодуларен дерматит ще пристигне у нас на 16 май.