Приемането на заявления по директните плащания за Кампания 2019 – Опознаване на земеделските земи, все още не е започнало, алармират фермери.
 
 
Земеделските стопани се тревожат, че общинските служби „Земеделие“ още не са получили заповед за тазгодишната кампания, служителите нямат пароли, не приемат заявленията, а сроковете вероятно текат. 
 
Ако периодът за подаване на заявления тази година е същият, както миналата, срокът е започнал на 1 март и ще продължи до 15 май – за подаване на документи без санкции. Заповед за Кампания 2019 г. още не е публикувана в Държавен вестник.
 
В случай, че в нея са запазени миналогодишните срокове, значи една трета от времето вече е загубено. Фермери се опасяват, че в резултат отново ще има опашки и ще се получи напрежение в последния момент.
 
„Служителите на общинските служби нямат пароли за достъп. Няма ли някой орган в тази държава, който да потърси отговорност от МЗХГ, че за поредна година по необясними причини кампанията по директни плащания ще започне със закъснение“, попита читател на Фермер.БГ.
 
 
Тревогата, че през оставащото време до средата на май ще се получат навалици пред службите за очертаване, се усеща и в социалните мрежи.
 
„Кога ще бъде отворена програмата директни плащания, Кампания 2019-2020? Въпреки че се води отворена, няма достъп за работа, тъй като не е качено правното основание на З.П. от МЗХГ?“, написа Цветанка Лазарова във Фейсбук.
 
За проблеми с Кампания 2019 за директните плащания свидетелстват всеки осем от десет участници в анкетата на Фермер.БГ. До средата на деня на 29 март на въпроса „Имате ли затруднения в подаването на заявления за Кампания 2019 по директните плащания?" бяха отговорили 324 човека. От тях 260 стопани срещат затруднения, 51 човека нямат проблеми, а 13 не могат да преценят.
 
От участниците в анкетата 180 човека твърдят, че общинските служби по земеделие все още не приемат заявления. За други 32-ма проблемът е, че нямат информация, а 48 човека акцентират, че поначало им се изискват прекалено много документи.
 
От фермерите, които смятат, че няма проблеми, 26 човека твърдят, че никога не ходят толкова рано да подават заявления. 13 човека отбелязват, че вече са пуснали документите си, а 12 души разчитат на добрите си познания за правилата.