Около 300 земеделски производители от Южна България ще излязат на протест пред Народното събрание в столицата днес, съобщи за Фермер.БГ Стоян Кузев, земеделец и кмет на пазарджишкото село Юнаците.
 
Очаква се в протеста между 14 и 16 часа да се включат зеленчукопроизводители и производители на етерично-маслени култури от Свиленград, Стара Загора, Димитровград, Пазарджик, Стрелча, Казанлък.
[news]
Няколко са основните искания на протестиращите земеделци. На първо място те настояват да отпадне в сегашния му вид чл. 114а от Кодекса на труда, който урежда прилагането на еднодневните трудови договори в селското стопанство. Според протестиращите, процедурите, които регламентират прилагането на еднодневните договори са тромави и трудно приложими   в активната кампания на полето. Те натоварват бюрократично и финансово земеделските стопани. Въпросът не е да не плащаме осигуровки на сезонните работници, а така да се организира процесът, че да е работещ за земеделците, посочи Кузев.
 
Трябва да отпадне изискването за задължителни курсове за растителна защита към Агенцията по безопасност на храните, искат още протестиращите. 
 
Сред исканията е да отпадне изискването за отчитане на вода от сондите за добив на подпочвени води чрез водомери. „Това няма как да се приложи, тъй като те са на полето и ще бъдат откраднати веднага“, поясни Стоян Кузев.
 
Да не се вади лиценз за тежкотоварните камиони до 12 тона, когато се използват от земеделския производител за лична работа в стопанството, тъй като те се движат основно по черните пътища, а тези лицензи са прекалено скъпи, подчерта кметът на с. Юнаците.
 
Протестиращите имат уверение, че ще се срещнат с председателя на ПК по земеделието и храните Румен Христов и с депутата Цвета Караянчева, на които да връчат официално исканият си. 
 
Земеделските стопани тръгват днес в 12 часа към столицата, като ще се съберат на бензиностанцията при Гелеменово на магистрала „Тракия”.