Въведените промени и изисквания с Наредба H-18 земеделските стопани да оборудват съдовете си за зареждане на горива с нивомери и касови апарати, ще струва на всеки производител инвестиция в размер на 12-15 000 лева. Това съобщи пред БНР председателят на Националния съюза на зърнопроизводителите в Бургас Николай Киров. Поддръжката на нивомерите ще струва около 50-100 лева на месец, допълни той. 
 
Мотивът на управляващите, че с въвеждането на промените в Наредба Н-18 ще се предотврати продажбата на контрабандно гориво, не е решение на проблема, коментира още Киров и обясни: ''Аз зареждам, примерно, 2 000 литра от бензиностанция, купувам си го, плащам го, данъка си плащам, плащам си акциза, плащам си ДДС-то, плащам си всичко! И след това отивам и го наливам на три трактора, за да работят – каква контрабанда правя? Ако този, който ми го продава на мен е направил контрабанда, аз откъде да знам, аз не съм производител. Да хванат този, който внася горива и този, който произвежда горива…''
 

Земеделските стопани от област Бургас заявиха, че ще се включат в националния протест против въведените нормативни изисквания и промени в наредбата, който се очаква след края на жътвента кампания.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!