Красимир Кирилов е бивш каратист – двукратен републикански шампион, който от 4-5 години има ферма за животни във великотърновското село Шереметя. „Започнах с няколко кози преди 4-5 години, за да спася един приятел от фалит – така стана – купих му животните, за да го спася от фалит”, разказа пред Фермер.БГ Красимир. Сега той отглежда 260 овце, 60 кози, крави, телета, коне. Има дори и пони – „истинска ферма” както той сам определя стопанството си.

Красимир разказа колко трудно действително е било да създаде това стопанство – колко разправии, интереси, обикаляне и нерви му е коствало изграждането на фермата. До сега не е кандидатствал по проекти, защото земята не била негова. Кошарите е придобил преди години след общо събрание на селото. Борбата обаче била със закупуването на земята. От Областната дирекция „Земеделие” не искали да му внесат преписката, за да си закупи земята. Според Красимир достатъчно богат човек от ДПС казал, че кошарите му миришат и щял да ги купува, за да строи на поляната, която се намира над тях. От Областната дирекция „Земеделие” извадили от 100 кладенеца вода, за да не му позволят да закупи земята – не му признавали парцеларния план, не му давали да обжалва и т.н. Това продължило 4 години, докато накрая не му омръзнало, завел дело и го спечелил на Върховен съд. Това се случило преди 3 месеца.

Сега Красимир е категоричен, че ще направи проект по ПРСР, за да може да модернизира стопанството си. Не се плаши от тромавите процедури по разглеждането и изплащането на проекти. Разчита, както много свои колеги на новото ръководство на Земеделското министерство – „да започнат с някои неотложни реформи, които всеки е наясно, не могат да се случат с магическа пръчка”.

Искрено се надява управниците да намерят решение и на проблема с нисколихвените кредити, които бяха отпуснати на животновъдите миналата година. „Не знам кой от фермерите, още повече пък на сегашната криза, ще успее да върне и 1 лев”, обяснява Красимир. амият той също има кредити – общо 350 хил. лв. – 5 хил. лв на месец връща на банките. „Те за сега правят отсрочки, но в крайна сметка това няма как да продължи вечно. Няма никакви защитни цени нито на млякото, нито на месото”, отбелязва още фермерът от Шереметя.

Съществува и проблемът с пасищата – има територии, които от десетилетия се водят като пасища. „Ние отиваме и ги плащаме. След това вземаме от Общината листа с пасищата и отиваме в Общинска служба „Земеделие”, за да ги очертаем и се вижда, че там няма пасища. Там са гори. Аз трябва да почистя мястото, но в същото време нямам право да режа гората. Отивам в Областната структура на ДФЗ, от където ми заявяват: „Хубаво, но тук пише пасища, значи трябва да е пасища”... „, разказва премеждията си бившият каратист.

Поради тази причина Красимир не подал заявление. От Областната ДФЗ обаче, умишлено или не, пропуснали да му кажат, че трябва да пусне заявление за отказ. След година му направили проверка – естествено горите не били орязани – естествено наложили му глоба от 1 500 лв. за това, че гората не била орязана. А има хора, които заради подобни парадокси и недообмислени условия, са глобени с по 40-50 хиляди лв., не крие възмущението си той.

Красимир, който колегите и приятелите наричат Краси-Каратиста е един от многото български животновъди, които се борят за оцеляването на селскостопанския сектор. Препятствията и неволите, за които той ни разказа олицетворяват моментното тежко състояние на целия селскостопански сектор, което през последните 7-8 години се е превърнало в перманентно, за съжаление. Красимир обаче е и един от българските фермери, които въпреки всички трудности не се е отказал и сега в новото управление, подобно на много други хора, вижда лъч надежда, че „нещата за фермерите ще се подобрят”...

© 2009 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!