Делото за взривовете край Петолъчката ще се гледа по съкратената процедура по искане на обвиняемите. Фермери, претърпели загуби заради експлозиите, искат обезщетение от 600 000 лева. Един от стопаните - Йордан Койчев - каза, че виновната фирма е куха, след като делото се води срещу физически лица. По думите на фермера, "Берета трейдинг" - фирмата, стопанисваща базата за утилизация на боеприпаси, я няма в правния мир.

 

Затова и фермерите искат обезщетението от държавата, но получили отказ. "Ако държавата не се намеси, за какво ни е тогава държава. Ние почистихме най-опасните боеприпаси. Децата ни работят. Рискуваме живота им. Още излизат осколки", категоричен е Койчев. "Имаме документи, ще ги изпратим до министъра на земеделието, на финансите, към парламентарните групи, към министър-председателя. И да организираме срещи, да видим как ще бъде решен нашият проблем. 600 хиляди лева се очакват като обезщетение", допълни земеделският стопанин.

 

Ще припомним, че на 5 юни миналата година при експлозията край Петолъчката загинаха трима работници, 18 бяха ранени. Подсъдими са собственикът на "Берета трейдинг" Десислав Делев и изпълнителният директор Иван Пеев. Вчера Районният съд в Ямбол даде ход на делото, което се гледа при закрита врата, тъй като според съдията Васил Атанасов има опасност от разгласяване на държавна тайна.

 

В днешното съдебно заседание се разпитват 15 свидетели на обвинението, заяви прокурор Милен Божидаров, цитиран от "Фокус". Заради съкратеното съдебно следствие няма да бъдат разпитвани близо 200 свидетели, а само тези на прокуратурата. В съдебна зала ще бъде изслушана само комплексната технологична експертиза.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!