Необходима ни е данъчна ваканция върху субсидиите, за да си стъпим на краката. Това каза Димитричка Търпанова за Агри.БГ. 

В битка за работници: Дори две министерства не могат да помогнат на фермерите

Тя изтъкна, че приоритетните сектори имат нужда да се в тези трудни години да получат “глътка въздух” от 3-4 години, в които субсидиите им да не се облагат с данъци. 

“За приоритетните сектори в рамките на 3-4 години могат да го направят. За да си стъпим на краката”, посочи Търпанова.  

Тя, както и други производители на костилкови плодове, търпят огромни загуби заради времето през последните седмици. 

“Имаме поражения, защото имаше много дъжд - 86 л за 24 часа, а в района има и по 100 л. При това положение, каквото и да й сложиш на тази череша, няма как да я спасиш. Имам сортове, които оцеляха, но има и такива, които доста се нацепиха. Въпреки застраховките, този проблем не се поема от застрахователните компании”, отбеляза Търпанова. Тя посочи, че нацепените череши могат да се праработят само на сок, но брането на килограм излиза по-скъпо отколкото на цената, на която ще го купят от предприятията за сокове. 

И други проблеми вълнуват стопаните тези дни. 

“В момента много ни притеснява бюджетът (актуализацията на държавния бюджет - бел. ред.) и какво ще се случи с него. Проблемът е, че в бюджета за растениевъдство влизат розите, винените лозя и оризът - по обвързана подкрепа. Не знаем какво мислят да правят. Нямаме никаква индикация как ще бъде разделен бюджетът. Нямаме нищо против колегите, но трябва да се реши акцизни стоки и парфюмерия ли ще се подпомага или храни”, каза Търпанова. 

По думите й овощарите са на ръба на оцеляването. 
“Нещата са трагични при нас, защото първо реколтата е по-слаба, второ - има сортове, които въобще нямаха заложби. При кайсията основните сортове - Мъркулещи и Унгарка,  са почти без реколта. Много малко плодове. И това е повсеместно - тези сортове нямаха реколта и миналата година, и тази. Сливите Стенлей в нашия район въобще не цъфнаха, но по-надалече има. Докато в цялата Силистренска област, където най-масовата кайсия са унгарката и мъркулещи няма. Това е свързано с устойчивостта на сорта. 
Сменяме сортовете, но това е дълъг процес”, обясни Търпанова. 

Тя допълни, че разочарованието и трудностите при овощарите водят до изкореняване на стотици декари с череши. 

“Масово в нашия район се изкореняват черешовите градини. Отказват се - при 1,20 лв. цена за пулп, няма как да го работиш. Брането е много скъпо. Само в община Тутракан над 140 дка ще бъдат изкоренени тази есен”, каза Търпанова.