Фермери инициират създаването на Български земеделски комитет (БЗК) , който ще е на доброволен принцип и с основна цел подпомагане развитието на дребните и средните земеделски производители.

Това заяви пред Фермер.БГ инициаторът на идеята Димитър Димитранов, земеделски производител от Пловдивски регион, който обработва 80 дка царевица и отглежда животни.

Българският земеделски комитет си поставя за цел да се постигне равнопоставеност между всички подсектори на селското стопанство. Сред основните приоритети, за които ще работи структурата, са облекчаване на директните продажби на произведената продукция, борба срещу спекулативно ниските изкупни цени на продукцията, навременно плащане на субсидиите и други стимули за подпомагане на аграрното производство,  разясни идеята си, покрай която събира съмишленици,  Димитранов. Той допълни още, че са необходими също така данъчни облекчения за фермерите и по-малко бюрокрация в агроинституциите.

До момента инициаторите за учредяване на земеделския комитет са организирали 18 регионални звена в страната.

На въпрос „Можем ли да очакваме, че Българският земеделски комитет ще прерастне в политическа партия?“, Димитър Димитранов, заяви: Ще се радвам да прерастне в по-голяма организация като партия, която да се яви самостоятелно или заедно с друга политическа сила  на предстоящите избори.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!