Работна група на браншови организации на овощари и градинари заедно със заместник министъра на труда и социалната политика Гълъб Донев ще проведе днес, 6 април второто си заседание по предложението за прилагане на ваучерна система за временна заетост в агросектора. Това съобщи за Фермер.БГ Димитричка Търпанова, овощар и председател на Добруджанския овощарски съюз.
[news]
Фермер.БГ припомня, че първата среща на фермерите със зам.-социалния министър се проведе преди месец. Овощари и градинари предложиха въвеждането на ваучерна система за узаконяването на работната ръка в сектора.  
 
„Надяваме се до месец схемата да се подготви нормативно“, каза Димитричка Търпанова.
 
 „Ние проучихме как стоят нещата в другите европейски страни. Нашето предложение е да използваме ваучерна система за узаконяване на работната ръка, тоест за всеки отработен ден от дадения човек, ние като земеделски стопани си закупуваме ваучер от регионалните бюра по труда. С този ваучер, чрез залепяне или по друг начин, ние ще отчитаме че даденият човек е работил на дадената дата в нашето стопанство, тъй като ние вземаме при плодовете с повечето декари 200-300 човека за 1 ден, на следващия ден почиват, на по-следващия ден пак ги наемаме и по този начин с ваучерите става много лесно администрирането на този вид работа“, посочи Николай Колев, председател на Съюза на Дунавските овощари.  
 
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!