Фермери и научни работници от Института по животновъдни науки (ИЖН) – Костинброд, отдел „Овцевъдство“ учредиха Клуб на овцевъда „Св. Георги Победоносец”. Обединението на животновъди от Софийска област и научния екип на института е с цел да се осъществява сътрудничество и обмяна на опит между овцевъдите в района в защита на интересите им като в същото време фермерите да получават компетентна помощ от научните работници на ИЖН.

 

Обединението е посока на подкрепа и взаимопомощ между членовете на клуба при отглеждането на овце и реализирането на овцевъдната продукция, а фермерите са категорични, че по този начин ще се повиши значително и конкурентоспособността на техните ферми. Животновъдите ще работят съвместно с екипа на звено „Овцевъдство“ на института в посока на закупуване на разплодни животни от Синтетична популация на българска млечна (СПБМ) и Ил дьо Франс, както и при определяне състава на овчето мляко и качеството на силажа.

 

При учредяването на Клуба на овцевъда е проведена дискусия по актуалната в момента тема на ветеринарната профилактика. От ИЖН допълват, че ще подпомагат фермерите от клуба относно организирането на курсове и обучения по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. с преподаватели от ИЖН – Костинброд.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!