Открит ден на житните култури ще проведе на 30 май от 10.00 часа в Опитната станция по поливно земеделие в село Ивайло, област Пазарджик. „Проявата е ежегодна и тази година също ще даде възможност на всички желаещи да видят на място, на полето реакцията на различните сортове зърнени култури спрямо условията през годината.

 

Ще отчетем също локалните превалявания в станцията и в региона. Ще обърнем внимание и на мерките срещу актуалните в момента гъбни заболявания по растенията заради влагата”, заяви директорът на станцията Христина Георгиева, цитирана от радио Фокус. Денят на житните култури ще бъде открит с обобщителна характеристика на климатичните промени и съпоставка на житните насаждения в района – като площи, развитие до момента, благоприятен период за братене.

 

Предвидена е и презентация на експерти от Карнобат за техни сортове ечемик, след което участниците ще излязат на полето. „Ще бъдат посетени всички демонстративни полета, които включват обикновена пшеница - сортове селекция на Садово и Генерал Тошево, твърда пшеница - селекция на Чирпан и ечемик - селекция на Карнобат.

 

Също така ще демонстрираме седем сорта тритикале, една култура, която трябва да заема все повече площи в нашите полета, тъй като се очертава като едно добра суровина за диетичния хляб. Тя е кръстоска между ръж и пшеница и се развива много добре към момента”, допълни Георгиева.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!