Земеделски производители и държавната администрация ще търсят начини за по-ефективна и цялостна защита от градушки. Тъй като растениевъдите и зърнопроизводителите са едни от основните потърпевши от градушките, ние сме едни от инициаторите, заедно с производителите на зеленчуци и на плодове, за сформиране на работна група, която да обхваща МЗХ и експерти от Агенцията за борба с градушките, застрахователните компании и земеделските производители – всички заинтересовани- така че да се измислят механизми, по които могат да се разрешат тези проблеми.
[news]
Има желание от всички страни да вложат усилия, средства, така че да можем да подобрим тази противоградова защита. Това коментира пред БНР изпълнителният директор на НАЗ Наталия Тодорова. 
 
Очаква се работната група да се събере в началото на септември, за да се търси решение на проблема с недостатъчното финансиране на борбата с градушките. Според МЗХ, най-доброто решение би било публично-частно партньорство, при което Агенцията за борба с градушките да не е изцяло държавна.
 
Голяма част от производителите в земеделски райони, които често страдат от градушките, са готови да участват с финансиране за закупуването на противоградови ракети, сподели Тодорова, според която все още не може да се говори за цена „на декар“, защото това би засегнало всички производители.
 
В настоящата програма за развитие на селските райони има мярка, в която има заделен бюджет за управление на риска и част от него е възможно да бъде използван за развитие на Агенцията, допълни Тодорова. Всяка година градушки поразяват реколтата и причиняват щети за стотици хиляди левове, допълни тя.
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!