В годините казусът с виртуалните животни трябваше да се контролира. Извършиха се редица проверки. Ангажираха се редица експерти. Провериха се редица фермери. Всичко това се случи на хартия, но успя ли този контрол да се справи поне малко с виртуалните животни в страната? 

Оказва се, че не. Затова алармира Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА). 

“В годините виртуалните животни варират. По мои сметки, към момента, виртуалните животни са не по-малко от 100 000 - 120 000. Имаме информация за фермери, при които са установени, че липсват хиляди животни. А сега се замислете какви субсидии получават тези виртуални животни, докато бъдат премахнати от системата? В един програмен период те могат да генерират около 20 млн. лева”, коментира Караколев за Агри.БГ.

Темата с проверките и виртуалните животни не е нова за животновъдния сектор.

В средата на месец септември 2018 г. тогавашния земеделски министър Румен Порожанов разпореди Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ) да направи административна проверка на всички животни под селекционен контрол. Причината затова бе силното увеличение в бройките на племенните животни.

Броенето на животните под селекция не е приключило

 
След ревизията отпаднаха над 58 000 овце и кози, както и над 4 000 крави, като асоциациите доброволно премахнаха тези бройки животни. 
 
През месец февруари 2019 г. отново се заговори за ръст при животните под селекция. Тогава стана ясно, че някои асоциации са решили да вкарат всички животни като племенни. Това наложи втора проверка. Данните от нея все още не са ясни, след като Агри.БГ редица пъти поставя въпроса пред земеделското министерство. 

Нова година, нов късмет: Пак броят животните под селекция

Пред Агри.БГ зам.-министър доц. д-р Янко Иванов коментира преди година, че “проверките продължават, но не само като бройки животни. Проверява се дали тези животни, които се водят като племенни, са наистина животни под селекционен контрол”.

И докато селекционните животни може би се контролират, какво се случва с всички други говеда, овце, кози, пчели, които се заявяват в годините?

По думите на Симеон Караколев фермерите фантоми се възползват от субсидия за животните, а след това и от помощ за пасища. Неговите сметки показват, че е напълно възможно да се отпускат субсидии за 300 - 400 000 дка пасища, които реално са за виртуални животни. От 2017 г. насам НОКА всяка година алармира за казуса с виртуалните животни.

Трябва ли инвентаризация на ВетИС заради виртуалните овце и кози

Други фермери също коментират:

“Зам.министър д-р Янко Иванов е единственият дръзнал да изкара на светло тази далавера. Последните две години неговите екипи направиха стотици физически проверки на терен. Дори бях уличени членове от Съвета по животновъдство към земеделското министерство. За съжаление, политически чадър, както и такива местни дерибеи от ОДБХ и областни управи не позволяват докрай да се изведе това справедливо и професионално действие на доц. д-р Янко Иванов”, коментира Милчо Кнежански в социалните мрежи.

НОКА днес ще поиска от земеделското ведомство изсветляване на всички проверки, констатирали разминавания между наличните бройки във ВетИС и тези в животновъдните обекти. От асоциацията настояват за списък, подобен на този, с който министерството излезе през ноември 2019 г. при установяването на бенефициенти, чертали неправомерно площи по СЕПП в кампанията по директни плащания за 2019 г.

Какво ще се случи след изваждане на светло на фермерите фантоми все още може само да се гадае. А може би първите глави вече паднаха?

Агри.БГ научи за отстранени директори и началници на отдели на ОДБХ, във връзка с един от случаите с виртуални животни, в който са установени несъществуващи над 5000 овце и 800 крави само при един собственик. По наша информация, въпрсният собственик е чертаел над 130 000 дка с пасища.


Агри.БГ продължава да следи темата.