28 август 2021 г. остава паметна дата за стотици земеделски производители от Пловдивско. Именно тогава вследствие на заповед за забрана на обработката на градоносни облаци, в три пловдивски общини земеделската реколта бе напълно унищожена.

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

И докато фермерите все още очакват своите обезщетения, редица от тях алармират за адекватни и навременни мерки.

“Ако отново ще се забранява обработката на градоносни облаци, държавата трябва да застрахова продукцията ни!”, категорични са земеделци.

Земеделският производител Красимир Кумчев дори изпрати писмо до председателят на земеделската комисия Пламен Абровски, с копие до аграрния министър Иван Иванов.

“Причината за заповедта през 2021 г. беше прелитането на един военен самолет. Само днес за един час над Пловдив прелетяха над 15 самолета. Ситуацията тази година е усложнена поради руското нашествие в Украйна. 

Същевременно съществува реална опасност тази година пораженията от градушки да са още по-големи. Сега сме в началото на селскостопанския сезон и трябва да се вземат мерки, гарантиращи на стопаните, че посевите и доходите им ще бъдат защитени”, категоричен е Кумчев.

Според него трябва да се предприемат следните действия:

- Народното събрание и Министерство на земеделието да отделят нужния паричен ресурс за покриване на 100% от застрахователната премия на земеделските стопани без прилагане на таван на застраховката на декар.
- Стопаните, които не застраховат продукцията си да бъдат уведомени чрез общинските поземлени комисии, че няма да бъдат обезщетявани от държавата.
- Срещу застрахователните полици и изплатените от производителите застрахователни премии същите да се покрият на 100% от държавата.