Новината, че земеделското министерство търси държавни терени за изграждането на истински борси у нас, където да не се извиват ръцете на земеделците, предизвика сериозна дискусия от производители за пазарните проблеми на родното производство.

Как търговците ще спрат да извиват ръцете на фермерите?

За такива пазарни структури у нас само се говори, но те така и не бяха осъществени в идеалния им вид. И този сезон редица производители на плодове и зеленчуци споделяха с Агри.БГ, че са притиснати до стената от некоректни търговци и прекупвачи и вносни стоки, които не само подбиват изкупните цени, но се продават с голяма надценка, което намалява търсенето.

Дано за другия сезон да са готови тези борси, за да си караме стоката там, защото ни писна от прекупвачи. Не плащат нито данъци, нито нищо, изкарват пари от нашия гръб. Добре ще е всеки, който има качествена стока, да си я носи в тържището и да си я продава”, пише читател под статията.

Друг насочва вниманието към действащите пазари, залети от турска стока, които по думите му първо трябва да бъдат регулирани. „Не е ли по-лесно първо пазарите да заработят за истинските производители?”, пита той. Фермерите отново повдигат темата и за отколешния проблем – тоновете продукция, която се внася с фактури на занижени цени.

Земеделец: С ДДС на вносните зеленчуци и плодове какво правим? Докога от НАП ще се разхождат по борсите като мухи без глави и ще се правят на разсеяни? Фактурират ти на 0,20 лв. , а ти продават на 2,20 лв. и това вече няколко десетилетия! Кой и кога ще пресече тая гнусна практика?

"Изглежда, че производителите очакват някои действия на институциите навременно и те не изискват години реформи, за други обаче не е така. Ако сектор „Плодове и зеленчуци” не стане приоритетен и стратегически за държавата и в следващите десет години не се проведе адекватна политика, тези нови борси ще си останат пак празни”, тъжно заключава коментиращ.

Той насочва вниманието към важността от развитие на селските райони, върху което се работи постоянно в старите държави членки. 

Затова там земеделските производители са организирани до 70-80% в групи и организации, затова селата кипят от живот и развитие... Не вярвам, че само от "голяма любов" тези производители са се организирали така добре и за дълго време са останали заедно. Държавата винаги може по косвен или пряк път да насочи своите производители в правилната посока”, гласи още неговото мнение.

Сред редицата коментари по темата има забележка и по отношение на вредна практика при някои производители. „Отчитат на книга двойни добиви, така занижават двойно приходите си и плащат по-ниски или никакви данъци. А в същото време с надутите добиви отварят вратите на вноса”, обръща внимание читател.