Пожарът във велинградското село Кръстава, което остави няколко семейства и животни без покрив, разтърси цялата страна. Своята съпричастност изказаха и земеделски производители, но не с думи, а с дела.

Очаква се ново отваряне на извънредните Ковид-мерки

Снимки на осем камиона, натоварени с бали сено, обиколиха Интернет. Инициативата е подета от Митко Янгънов, който получава подкрепата на свои колеги от град Костандово, Пазарджишко. Те изпратиха храна на животните, чиито запаси се стопиха заедно с изпепелените шест селскостопански постройки.

В условията на продължителна суша и критични запаси от сено, постъпката на земеделските производители е достойна за уважение, коментират хора в социалните мрежи.

От полицията в Пазарджик потвърдиха, че огънят е пламнал в плевня със сено, вероятно заради късо съединение, в късните часове на 13 август. В гасенето на пожара в отдалеченото планинско село са се включили няколко пожарникарски екипа, служители на горското стопанство в района и местни жители.

Няма пострадали хора и домашни животни, но материалните щети са огромни. Помагат хора от цялата страна, като изпращат стоки от първа необходимост. Отворена е и банкова сметка за набиране на дарения. Пострадалите са настанени във временни фургони. Общината търси средства и от Междуведомствената комисия за възстановяване и развитие.